Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Försvarsfrågan het i debatten

Med Ukrainakrisen som hotfull kuliss hettade det till i försvarsfrågan under söndagkvällens partiledardebatt. Beroendet av Putins gas och kärnkraft är det stora säkerhetspolitiska hotet, sade Gustav Fridolin (MP). ”Du vill ju sätta maskrosor i de svenska gevärspiporna”, kontrade Annie Lööf (C).

Under den gångna helgen har dödstalen fortsatt stiga under den pågående krisen i Ukraina. Programledarna öppnade debatten i SVT:s Agenda med att fråga Stefan Löfven (S) och Gustav Fridolin (MP) ska kunna komma överens i försvarsfrågan. S har flaggat för att det försvaret behöver ökade anslag medan MP vill skära ner. Löfven hänvisade till den parlamentariska utredning som pågår i riksdagen

– Vi tänker göra upp i försvarsberedningen över blockgränsen och sedan är det det som gäller, svarade Stefan Löfven.

De borgerliga partiledarna ifrågasatte Löfvens trovärdighet i försvarsfrågan när han behöver stöd av MP och V. Annie Lööf hävdade att Stefan Löfven ”står på bar backe” i försvarsfrågan eftersom de andra rödgröna partierna vill spara på försvaret. Hon vände sig sedan till Gustav Fridolin.

– Du vill ju sätta maskrosor i de svenska gevärspiporna.

Statsminister Fredrik Reinfeldt krävde en förklaring från Fridolin om varför hans parti vill spara pengar på försvaret i ett läge där Ryssland agerar allt mer aggressivt. Fridolin kontrade att Sveriges beroende av rysk energi är det stora säkerhetspolitiska hotet.

– Nya skattemiljarder till fler Jasplan gör inte Sverige tryggare. Det som har gjort Putins aggressioner möjliga är Europas beroende av rysk gas, olja och kärnbränsle, sade Fridolin och frågade Reinfeldt om de nya reaktorer som alliansen har öppnat för ska laddas med ryskt kärnbränsle.

Reinfeldt duckade och framhöll istället att regeringspartierna nyligen enats om att satsa mer på försvaret. Stefan Löfven avfärdade detta med att de borgerliga försvarsreformerna i praktiken bara är finansierade till en femtedel.

Med tre veckor kvar till EU-valet var det hög tid att få Europafrågorna på bordet. Här blev debatten hård kring den fria rörligheten. SD:s Jimmie Åkesson pekade ut de rumänska tiggarna som ett bevis för att den europeiska arbetsmarknaden inte fungerar men fick hårda mothugg från övriga.

Striden mellan S och V på ena sidan och den borgerliga alliansen på den andra gäller i vilken utsträckning svenska kollektivavtal ska kunna genomdrivas när arbetare från andra EU-länder kommer hit och jobbar. De borgerliga anklagade Stefan Löfven för att vilja riva upp den svenska modellen när han vill se ett socialt protokoll i EU-fördraget som är överordnat arbetsmarknadens parter. Löfven hävdade att det inte handlar om ett avsteg från den svenska modellen utan om att varje land ska kunna tillämpa sina kollektivavtal.

Efter debatten talade Reinfeldt om de rödgrönas ”förväntanshål”.

– Väljarna tror att nu kommer det att komma jättemånga saker om jag röstar på de här partierna, säger Reinfeldt och menar att finansieringen inte räcker till alla löften.

Stefan Löfven var efter debatten förvånad över att regeringspartierna ”verkar så nöjda”.

– Vi har ju högre arbetslöshet och sämre skolresultat än när de tillträdde, säger Löfven.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.