Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Försvarsministern: Invasionshot mycket osannolikt

Försvarsminister Karin Enström.
Försvarsminister Karin Enström. Foto: Ulf Palm
Det är ”konstigt” att dra försvarspolitiska slutsatser innan Försvarsberedningen arbetat klart, och ett invasionshot är ”mycket osannolikt”. Så kommenterar försvarsminister Karin Enström de senaste försvarsutspelen från FP och KD.

– Jag tycker inte det är konstigt att de olika partierna har egna diskussioner och arbetsgrupper om olika politikområden. Däremot är det konstigt att redan nu uttala sig om vilka slutsatser man ska komma fram till.

Det säger försvarsminister Karin Enström till DN med anledning av Folkpartiledaren Jan Björklunds utspel om mer pengar till Försvarsmakten och stärkt invasionsförsvar. Även KD:s Mikael Oscarsson har uttalat sig på liknande vis.

– Jag tillsatte försvarsberedningen i somras. Det är en bra ordning att beredningen får arbeta och dra slutsatser. Utifrån de slutsatserna går vi sedan vidare, säger Enström.

Delar du Jan Björklunds oro för ett ökat hot från Ryssland?

– Vi har väldigt svårt att se att Sverige ensamt skulle bli angripet utan att det skulle påverka länderna i vår närhet. Att det i dag skulle finnas ett invasionshot är mycket, mycket osannolikt.

– Vi har ett försvar som har uppgiften att försvara Sverige inom Sverige, men också att kunna göra det i närområdet och längre bort om svenska intressen hotas. Vi ska ha ett rörligt försvar.

Är det avgörande att alliansen hittar en gemensam linje inför försvarsbeslutet?

– Vi har varit överens om sju budgetar i rad, även på det här området. För mig är det viktigt att vi fortsätter moderniseringen av försvaret. Vår försvarsförmåga är redan nu bättre nu än när vi tillträdde.

– Min utgångspunkt är att vi ska ha så bred uppslutning som möjligt. Försvars- och säkerhetspolitik är långsiktig och lämpar sig väldigt dåligt för partipolitiska och kortsiktiga poänger.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.