Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-06 15:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/forsvarsministern-kom-till-sverige-pa-servicepass/

Politik

Försvarsministern kom till Sverige på servicepass

Svensk-irakiske Najah al-Shammari var försvarsminister i Iraks avgångna regering. Foto: Hadi Mizban/AP

Svensk-irakiske Najah al-Shammari, som var försvarsminister i Iraks nyligen avgångna regering, kom till Sverige på ett servicepass – en typ av pass som ges till höga statstjänstemän. Det framgår i hans akt från folkbokföringen, som DN tagit del av. 

I passet, som Najah al-Shammari använde i samband med att han folkbokförde sig i Sverige, framgår det att han är statstjänsteman. Passet, som är ett så kallat servicepass som ges till högre statstjänstemän, har även en stämpel från Iraks utrikesdepartement. För invånare i Irak krävs visum för inresa i Sverige.

Enligt Iraks ambassad finns två typer av irakiska diplomatpass, ett för diplomater, ett för administrativ personal och tjänstmän vid Iraks utrikesdepartement. Al-Shammari hade det sistnämnda. I passet har al-Shammari ett annat namn – samma namn som hans namn i folkbokföringen.

Vilket skäl för att få stanna i Sverige som Najad al-Shammari uppgav framgår inte av handlingarna. DN har inte kunnat bekräfta varför al-Shammari gavs uppehållstillstånd i Sverige, men klart är att han folkbokfördes i Sverige den 19 september 2011. Till Sverige kom han dock redan den 28 oktober 2009. 

Det finns flera sätt att få uppehållstillstånd i Sverige: arbete, familjeanknytning, studier eller besök som varar längre än tre månader samt asyl. Asyl söks först i Sverige, medan övriga tillstånd i regel måste sökas och beviljas före inresa till Sverige. För arbete och familj beviljas normalt först tidsbegränsade tillstånd om två år, innan ett permanent uppehållstillstånd kan komma ifråga.

Sedan den tillfälliga lagstiftningen infördes 2016 beviljas inte permanenta uppehållstillstånd av skyddsskäl, men 2009 var permanent uppehållstillstånd regel.
På torsdag kommer justitieminister Morgan Johansson och socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi att utfrågas av riksdagens socialförsäkringsutskott. Sverigedemokraterna har sedan tidigare KU-anmält utrikesminister Ann Linde för vad man anser är bristfällig hantering rörande uppgifterna som rör al-Shammari.

Al-shammari utreds av svenska myndigheter för tre brott. Två av fallen rör bidragsbrott och folkbokföringsbrott. Han är också anmäld och utreds för brott mot mänskligheten då han av anmälaren anklagats för att vara medskyldig till att hundratals demonstranter skjutits ihjäl i samband med de pågående protesterna i Irak.
Iraks regering avgick den 1 december men sitter kvar som en expeditionsregering tills en ny bildats.

Läs mer: Sverigedemokraterna KU-anmäler utrikesminister Linde