Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Förtidsröstningen pekar mot rekordval

Foto: Per Larsson/TT

Att förtidsrösta till EU-parlamentet fortsätter vara populärt.Över  en halv miljon har redan lagt sin röst, över 20 procent fler än inför förra valet.

– Antalet förtidsröstande har ökat de senaste valen, men nu ser ökningen ut att vara så stor att det faktiskt kommer att landa i ett högre valdeltagande än vid förra valet, säger Richard Öhrvall, statistiker vid SCB:s demokratistatistikenhet och forskare vid Linköpings universitet.

528.879 svenska röster har till och med måndagen registrerats inför EU-parlamentsvalet som avgörs på söndag. Det är 99.179 fler, 23,1 procent mer, än vid samma tid före förra valet. Bara i Västmanland har väljarna förtidsröstat i mindre utsträckning jämfört med 2009, men bara knappt.

– Förmodligen är ökningen ännu större för att rapporteringen in till Valmyndigheten har varit sisådär. Exempelvis hade Leksands kommun inte en enda förtidsröst häromdagen och sedan kom de in för alla dagar, säger Richard Öhrvall, en av författarna till rapporten ”Förtida röstning i Sverige”.

I förra valet noterades 3.227.561 röster, ett valdeltagande på 45,53 procent – det högsta valdeltagandet i ett svenskt EU-relaterat val. Totalt finns nu 7.359.567 röstberättigade i landet och om antalet röster fortsätter ligga på samma nivå som förtidsröstningen ser ut i dag kan man vänta sig ett valdeltagande på närmare 56,04 procent.

Är det billigare att hantera förtidsröster?

– Det måste ju sitta personal i vallokalerna, så det är klart att det kostar pengar. Men sedan är det också en fråga om säkerhet. Ju fler ställen som tar emot förtidsröster, desto lättare är det att något går snett. Strulet som uppstod i samband med förra valet hade just med förtidsröster att göra, säger Richard Öhrvall.

I årets EU-parlamentsval kan du förtidsrösta på en av 3.038 olika röstningslokaler i landet sedan den 7 maj, 18 dagar före valet. Både id-handling och röstkort ska vara med. I åtminstone någon lokal i varje kommun finns möjlighet att skaffa dubblettröstkort i det fall du glömt eller tappat bort det.

Om du ångrar ditt val kan du inte förtidsrösta igen med mindre än att bägge rösterna diskvalificeras. Däremot kan du uppsöka din vallokal före klockan 21 på valdagen och lägga din slutliga röst.

Förtidsröstning har funnits i begränsad form sedan 1942 i Sverige och dagens system har i princip sett likadant ut sedan 1982. Andelen förtidsröstande i riksdagsval har legat kring 30 procent sedan dess. En del forskning tyder på att valdeltagandet påverkas positivt av förtidsröstning, enligt andra studier syns inga effekter alls. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.