Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Förtroendet för Juholt rasar

När Håkan Juholt tillträdde som ledare för Socialdemokraterna steg hans förtroendetal till en stabil 30-procentsnivå. Därefter har svenskarnas förtroende för oskarshamnaren rasat till att i dag ligga på runt 13 procent.
När Håkan Juholt tillträdde som ledare för Socialdemokraterna steg hans förtroendetal till en stabil 30-procentsnivå. Därefter har svenskarnas förtroende för oskarshamnaren rasat till att i dag ligga på runt 13 procent. Foto: Jonas Ekströmer
Bara 13 procent av befolkningen tror att Håkan Juholt är skickligare än Fredrik Reinfeldt på att leda en regering. Nästan två av tre S-väljare tror mer på den nuvarande statsministern, enligt en färsk Skop-undersökning.

När Håkan Juholt tillträdde som partiledare i mars förra året steg hans förtroendesiffror till en stabil 30-procentsnivå som höll i sig till slutet av sommaren. Därefter har det rasat dramatiskt till de 13 procent vilket framgår av Skops undersökning som presenterades på fredagen.

Diagrammet sträcker sig tillbaka till 2007 då Mona Sahlin höll sig mellan 35 och 50 procent i förhållande till Fredrik Reinfeldt. Förtroendet för henne dalade dock från slutet av 2008 till dess att hon meddelade sin avgång i slutet av 2010 då siffran var i paritet med Juholts av i dag.

– Men även de kvarvarande sympatisörerna tvekar om Håkan Juholts skicklighet. Bland de socialdemokratiska sympatisörerna leder nu Fredrik Reinfeldt med 22 procentenheter, 61 mot 39 procent. Av LO-medlemmarna är det 80 procent som tror att Fredrik Reinfeldt är skickligare än den Socialdemokratiska oppositionsledaren, säger Skops Birgitta Hultåker.

Skop kallar Juholts ras för ”unikt”. Bland annat för att hans förtroendesiffror är de lägsta som det opinionsundersökande företaget hittills noterat för någon socialdemokratisk partiledare.

Det samma gäller den så kallade trevlighetsligan, det vill säga den där respondenter fått svara på vem de skulle ha trevligast och roligast med på en fest. 35,9 procent svarade Håkan Juholt.

Varken kön eller ålder spelar mer än en marginell roll på resultaten i någon av de två frågorna. Inte oväntat gör dock exempelvis partisympatier och yrkesförhållanden det. Mycket få egenföretagare eller borgerliga väljare tror till exempel att Juholt är skickligare än Reinfeldt som regeringschef

Cirka 1.000 personer fick under

Cirka 1.000 personer fick under perioden 16 december till 10 januari svara på två frågor:

• Vem tror Du är skickligast på att leda en regering? Är det statsminister Fredrik Reinfeldt eller Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt?

• Om Du blev bjuden på fest. Skulle Du då ha trevligast och roligast om Du satt vid samma bord som Fredrik Reinfeldt eller som Håkan Juholt?

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.