Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Förtroendet för Reinfeldt i topp

Fredrik Reinfeldt är hetare än någonsin. Sju av tio svenskar har stort eller mycket stort förtroende för statsministern, enligt en ny undersökning. En bristande opposition gör att han åker snålskjuts, menar experterna.

– Man kan tala om en Reinfeldteffekt. Han är populärare än sitt parti, säger Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, till TT.

Reinfeldt har vind i seglen. Enligt en undersökning från Aftonbladet/Sifo litar hela 72 procent av svenska folket på statsministern. Det är det högsta förtroende som någon partiledare åtnjutit sedan Aftonbladet startade sin undersökning 1995.

Det tidigare rekordet, 63 procent, hade Fredrik Reinfeldt själv för ett år sedan.

Valsegern, den politiska stabiliteten och att Sveriges ekonomi klarade krisen så bra är viktiga orsaker till populariteten, menar Bjereld.

– Men den absolut viktigaste faktorn är att det saknas en fungerande politisk opposition, han behöver inte frukta några politiska angrepp eftersom socialdemokraterna har fullt upp med sina egna interna problem, säger han.

På andra plats, med 57 procent, hamnar miljöpartiets Maria Wetterstrand.

Endast 27 procent av väljarna uppger att de har stort eller mycket stort förtroende för S-ledaren Mona Sahlin.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.