Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Förtroendet för rödgröna stärks

Svenskarnas förtroende för ett rödgrönt regeringsalternativ fortsätter att öka. Samtidigt är det alltjämt en majoritet av befolkningen som anser att regeringen gör ett bra jobb. Men trenden är nedåtgående för Reinfeldts ministär.

Det visar opinionsinstitutet Skops senaste undersökning av svenska folkets betyg på regering och opposition. Mellan den 19 februari och den 4 mars 2012 intervjuades cirka 1.000 personer i åldrar mellan 18 och 84 år.

Frågorna löd:

Tycker du att regeringen på det hela taget gör ett bra eller dåligt jobb?

Tror du att en regering med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet skulle göra ett bättre eller sämre jobb?

Var tredje svensk, 33 procent, tror att en rödgrön regering skulle vara bättre än den nuvarande borgerliga, upp 6 procentenheter sedan januari-februari-mätningen då motsvarande tal var 27 procent.

Omvänt är det 35 procent som tror att en rödgrön regering skulle göra ett sämre jobb än alliansregeringen, en minskning med 6 procentenheter sedan förra mätningen.

”Förtroendet för det rödgröna regeringsalternativet fortsätter upp. Återhämtningen inleddes redan vid årsskiftet, det vill säga innan Håkan Juholts avgång. Återhämtningen har den senaste månaden accelererat”, säger Birgitta Hultåker, analytiker vid Skop, i ett pressmeddelande.

Samtidigt är det 57 procent av alla svenskar som anser att regeringen under ledning av statsminister Fredrik Reinfeldt gör ett mycket bra eller ganska bra jobb, upp en procentenhet sedan mätningen vid förra månadsskiftet, januari-februari.

Skop beskriver befolkningens förändrade syn på förtroendet som att ”förtroendebalansen för den borgerliga regeringen är plus 32”. I klartext innebär det att det är 32 procent fler av de tillfrågade som anser att regeringen gör ett bra jobb än som säger att den gör ett dåligt jobb.

En av fyra svenskar (25 procent) anser nu att regeringen gör ett mycket dåligt eller ganska dåligt jobb. Det betyder en ökning på 4 procentenheter jämfört med förra mätningen.

Det är oförändrat 9 procent som säger att regeringen gör ett mycket dåligt jobb.

”Förtroendebalansen ligger nu på den lägsta nivån på två år. Nedgången sker dock från en hög nivå och det har ända sedan riksdagsvalet varit en majoritet som anser att regeringen gör ett bra jobb”, säger Birgitta Hultåker.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.