Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Förtroendet för SD sviktar efter skandalen

Svenskarnas förtroende har i veckan minskat för Sverigedemokraterna och partiledaren Jimmie Åkesson, visar en mätning av DN/Ipsos. Samtidigt inleddes på fredagen en polisutredning mot partiets riksdagsledamöter Erik Almqvist och Kent Ekeroth. Interna krav ställs nu på att de ska uteslutas ur partiet.

Sedan filmer av ett gatubråk i Stockholm i juni 2010 publicerats av Expressen har 48 procent av svenskarna fått minskat förtroende för Sverigedemokraterna. För 44 procent är förtroendet oförändrat, visar en undersökning av DN/Ipsos där 504 svenskar som ingår i en webbpanel svarat.

Även för partiledaren Jimmie Åkesson minskar förtroendet, men inte lika mycket. Var tredje tillfrågad, 33 procent, har fått minskat förtroende och för 54 procent är förtroendet oförändrat. Ökat förtroende har 8 procent fått efter Åkessons hantering av partiets värs­ta kris sedan inträdet i riksdagen för två år sedan.

– En slutsats man kan dra är att förtroendet minskat mer för Sverigedemokraterna som parti än för Jimmie Åkesson som partiledare, säger Johanna Laurin Gullhed, opinionsanalytiker på Ipsos.

Samtidigt inleder Stockholmspolisen en utredning om brott som begåtts av riksdagsledamöterna Erik Almqvist och Kent Ekeroth samt partikamraten Christian Westling som i går lämnade sina uppdrag i Sverigedemokraternas styrelse i Stockholms stad och som ledamot i partiets utrikespolitiska råd.

– Det ska hållas förhör och vi har ju bevismaterial i form av rörliga bilder, säger Kjell Lindgren, press­talesman vid Stockholmspolisen, till TT.

På filmmaterialet hörs rasistiska och sexistiska kommentarer. Dessutom tillgriper de tre sverigedemokraterna upp metallrör, till synes för att använda som tillhyggen. Flera anmälningar har inkommit till polisen. Bland brottsrubriceringarna finns hets mot folkgrupp och misshandel.

Sverigedemokraterna välkomnar utredningen. ”Det ligger i alla parters intresse att detta blir ordentligt utrett”, skriver partiet i ett pressmeddelande.

Trots polisanmälningarna tänker Erik Almqvist hjälpa partiet inför nästa veckas riksdagsdebatt där han ersätts av sin suppleant Johnny Skalin.

– Jag fortsätter mitt riksdags­arbete, säger Erik Almqvist till DN.

På fredagen berättade DN om att partistyrelseledamoten Gustav Kasselstrand och SD:s ungdomsförbund var starkt kritiska till Jimmie Åkesson för hans agerande mot Almqvist. Nu pressas Åkesson av fler kritiker – fast från motsatt håll. Andra i partiet vill gå hårdare fram och utesluta de tre medlemmarna.

– Konsekvensen ska bli uteslutning. Inget annat, säger Allan Jönsson, tidigare partistyrelsemedlem och SD-ordförande i Skånekommunen Bjuv där SD hade störst stöd i valet 2010 med 19,2 procent.

Han reagerar på innehållet i filmklipp som publicerades på fredagen där de tre partikollegerna skrattande avfärdar en man som de varit i bråk med – samme man som de i torsdags pekade ut som medlem i ett kriminellt närverk.

– Rena lögner, säger Jönsson till Expressen.se.

En särskild snabbmätning

• Mätningen från DN/Ipsos är en särskild snabbmätning som gjorts med 504 tillfrågade personer i en webbpanel. Panelen består av personer som rekryterats av Ipsos från bland annat de månatliga partisympatimätningarna där frågor ställs på telefon.
• Webbpanelen är representativ för kön, ålder och regional fördelning för röstberättigade svenskar. Det är inte möjligt att ange felmarginalen i mätningen.
• Undersökningen inleddes i torsdags och avslutades på fredagen kl 12.00.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.