Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Förtroendet för Stefan Löfven störtdyker

Foto: Henrik Montgomery/TT

Förtroendet för statsminister Stefan Löfven störtdyker, visar DN/Ipsos. Fler har nu förtroende för Anna Kinberg Batra (M) än för S-ledaren. Dessutom har vice statsministern Åsa Romson (MP) ett sensationellt lågt stöd.

Almedalsveckan som inleds på söndag avslutar ett dramatiskt år 
i svensk politik. Regeringen ledd av statsminister Stefan Löfven har haft en allt annat än spikrak resa sedan regeringsförklaringen lästes upp 
i riksdagen den tredje oktober förra året.

De dramatiska veckorna i december då Sverige stod inför nyval kommer att gå till historien.

Decemberöverenskommelsen av­
värjde nyvalshotet och gjorde det möjligt för regeringen att få igenom sin ekonomiska politik. På andra områden har regeringen däremot haft svårt att få igenom sin politik, vilket åskådliggjort vilken svag parlamentarisk grund S+MP-regeringen vilar på.

Väljarnas förtroende för Socialdemokraternas partiledare har tagit rejält med stryk det senaste året. Sedan januarimätningen har S-ledarens förtroendesiffror rasat 8 procentenheter till 34 procent. 
I juni förra året uppgav 46 procent av väljarna att de hade stort eller mycket stort förtroende för Stefan Löfven.

– Det finns bara två tidigare exempel på så stora förtroendetapp för S-ledare. Göran Persson tappade från höga nivåer 2004 och Mona Sahlin hade ett rejält ras mellan 2008 och 2009, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos.

Samtidigt ökar andelen som säger att de har förtroende för moderatledaren Anna Kinberg Batra inom felmarginalen till 35 procent. Att ingen partiledare når över 40 procent i förtroende är sällsynt. Det har inte hänt på tio år.

Tendensen syns ännu tydligare om man skärskådar siffrorna. Varken Stefan Löfven eller Anna Kinberg Batra lockar några större skaror väljare på andra sidan blockgränsen.

Förtroendet för Stefan Löfven bland alliansanhängare har halverats på två år och Anna Kinberg Batra har hittills inte förmått 
skapa förtroende bland rödgröna väljare.

Faktum är att samtliga partiledare och språkrör har en kraftig negativ förtroendebalans, det vill säga att det är fler som inte har förtroende för partiledaren än som har det.

– Det finns ingen samlande person just nu i svensk politik. Det har blivit mer polariserat och ingen partiledare lyckas samla ett bredare förtroende, säger David Ahlin.

Det finns flera andra anmärkningsvärda resultat i mätningen. Miljöpartiets språkrör, den vice statsministern Åsa Romson, åtnjuter förtroende från bara 14 procent av väljarna. 71 procent av de tillfrågade uppger att de har litet eller inget förtroende för henne.

– Det är värt att notera att endast 26 procent av de rödgröna väljarna har förtroende för Åsa Romson. Förtroendet bland miljöpartister 
är inte heller särskilt starkt, det ­ligger på 53 procent, säger David Ahlin.

Även Kristdemokraternas nyvalda partiledare Ebba Busch Thor har det tufft bland de egna. Knappt hälften, 46 procent, av kristdemokraterna uppger att de har stort ­eller mycket stort förtroende för partiledaren. Basen är förvisso liten, men även i den bredare gruppen alliansväljare har endast en femtedel förtroende för Ebba Busch Thor.

I Ipsos väljarbarometer för juni noterar KD dessutom, med 2,7 procent, sin sämsta siffra sedan 
1996.

Opinionsläget är i övrigt stabilt där båda blocken har historiskt dåligt stöd med cirka 40 procent var. Sverigedemokraterna har sin bästa notering hittills hos Ipsos. Med 15,9 procent har partiet ett försprång på mer än 9 procentenheter till småpartierna.

– Vi håller på att få ett tredje stort parti som redan har stöd av mer än 20 procent av väljarna i flera breda väljargrupper. Det sätter den vanliga parlamentariska logiken ur spel. Det blir ännu svårare att bilda en stabil regering med något av de traditionella blocken, säger David Ahlin.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.