Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Förtroendet rasade för Juholt

Fredrik Reinfeldt leder med 68-15 över Håkan Juholt i förtroende hos svenska folket. Övertaget har på en månad ökat från 39 till 53 procentenheter, enligt en ny Sifoundersökning. ”Ingen katastrof”, anser statsvetaren Peter Esaiasson.

Övertaget för Fredrik Reinfeldt har aldrig varit större sedan han blev statsminister. Som mest tidigare har han haft övertag på 45 procentenheter mot Mona Sahlin.

Undersökningen genomfördes den 17-20 oktober, då Håkan Juholt nyligen hade friats från brottsmisstankar av åklagare. Frågan gällde: Vem känner du störst förtroende för som statsminister, Fredrik Reinfeldt eller Håkan Juholt?

1.000 personer svarade i telefon. Undersökningen beställdes av PR-byrån Westander.

”De minskade ideologiska skillnaderna mellan blocken ökar betydelsen av väljarnas förtroende för statsministerkandidaterna. Juholt har nu ett mycket svagt personligt förtroende hos väljarna och fungerar som ett sänke för Socialdemokraterna, medan Reinfeldt tvärtom är en röstmagnet för Moderaterna”, kommenterar Westanders vd Patrik Westander undersökningen.

Fredrik Reinfeldt har övertag i alla åldersgrupper oavsett vilken sysselsättning, fackförbundsmedlemskap, bostadsort eller utbildningsnivå de svarande har.

Och 27 procent av socialdemokraternas egna väljare känner störst förtroende för Reinfeldt, medan 47 procent rankar Juholt högst.

Den senaste mätningen visar inte på någon massiv förändring, anser Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Reinfeldt är en förtroendeingivande politiker. Juholt är inte i närheten av att matcha honom i förtroende som statsminister men det var han ju inte före krisen heller, säger Esaiasson.

Givet att det förekom diskussioner om Juholts avgång i samband med krisen tycker han, tvärtom, att det inte är någon "katastrofnedgång" för Juholt.

– Det handlar inte om att reparera förtroendet för Juholt — han har ju aldrig haft det på samma vis som Reinfeldt. Det där får man bygga upp politiskt. Det är inte Juholt som person som kommer att vinna valet åt Socialdemokraterna, det krävs att man går till val på en politik som väljarna attraheras av, säger Esaiasson.

Expressen har listat Sifos senaste undersökningar om förtroendet för statsministerkandidaterna:

Reinfeldt-Persson
Aug 2006: 42 procent-39 procent. Gap: 3 procentenheter
Reinfeldt-Sahlin
Aug 2007: 47-34 Gap: 13
Aug 2008: 46-35 Gap: 11
Aug 2009: 60-20 Gap: 40
Aug 2010: 63-18 Gap: 45
Reinfeldt-Juholt
Jun 2011: 60-22 Gap: 38
Sep 2011: 59-20 Gap: 39
Okt 2011: 68-15 Gap: 53

Att siffrorna inte summerar till 100 beror på att de resterande har svarat  "vet ej".

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.