Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Fortsatt höjning av inkomstskatten får kritik

Foto: Fredrik Sandberg/TT

I höstbudgeten föreslår regeringen att inkomstskatten höjs med upp till 1.200 kronor per år, alltså en hundralapp i månaden. Regeringen vill att 40.000 fler löntagare ska betala statlig inkomstskatt 2018. Dessutom ska 13.000 fler personer betala värnskatt.

Nyheten läckte ut på tisdagen sedan DN läst ett pressmeddelande som av misstag lagts ut på regeringens hemsida.

– Vi kommer att berätta om detaljerna när vi är redo att presentera det. Däremot kan jag bekräfta att vi kommer att göra en begränsad höjning av skiktgränsen, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till DN.

Den så kallade skiktgränsen för 20 procent statlig skatt utöver skatten till den kommun och det landsting man bor i höjdes till och med förra året med konsumentprisindex plus en procent i stället för med två procent som under den borgerliga regeringsperioden. Syftet var att antalet som betalar statlig inkomstskatt inte skulle bli fler i takt med att lönerna stiger.

I år inledde den rödgröna regeringen en mer begränsad höjningen av skiktgränsen med en procent plus de genomsnittliga prishöjningarna (konsumentprisindex) i stället för två procent innebär också att 13.000 fler personer kommer att betala värnskatt, den högsta marginalskatten på nästan 60 procent, 2018.

Regeringens beslut att fortsätta att höja inkomstskatterna 2018 får kritik av tjänstemannaorganisationen TCO.

Vi kommer att berätta om detaljerna när vi är redo att presentera det. Däremot kan jag bekräfta att vi kommer att göra en begränsad höjning av skiktgränsen.

– Det här är helt fel väg att gå. Höga marginalskatter i ganska blygsamma lönelägen kan leda till att viljan att vidareutbilda sig eller ta mer ansvar på jobbet minskar, säger TCO-ordföranden Eva Nordmark.

Men finansministern försvarar höjningen som Vänsterpartiet drivit i budgetförhandlingarna med regeringen.

– Om man har samma lön i januari som i december innebär det faktiskt att man får en skattesänkning, säger Magdalena Andersson.

Ni gick till val på att vanliga löntagare inte skulle få någon höjd inkomstskatt. Hur står sig det löftet nu?

– Det är inte så att skatten höjs. Man kan lika gärna se det som att skatten inte sänks. Det blir fler löntagare som ska betala statlig inkomstskatt än annars. Det bygger dock på att ens lön höjs.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt är nöjd med att de totala inkomstskatterna höjs 2018 - för tredje året i rad. Han tillbakavisar den fackliga kritiken.

– Det här är mycket måttliga skattehöjningar med tanke på hur mycket de här personerna tjänar. Under högerregeringens år riggade man dessutom om skattesystemet så att det blev väldigt fördelaktigt för personer med höga inkomster och stora förmögenheter. Vi måste få ett mer solidariskt och progressivt skattesystem, säger Jonas Sjöstedt.

Läs mer. Höstbudgeten
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.