Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Fortsatt kris för KD och MP

Miljöpartiet landar med fyra procent precis på riksdagsspärren i DN/Ipsos januarimätning.
Miljöpartiet landar med fyra procent precis på riksdagsspärren i DN/Ipsos januarimätning. Foto: Alexander Mahmoud

Det är fortsatt kris för Kristdemokraterna och Miljöpartiet, enligt DN/Ipsos januarimätning.

Centern får en ny toppnotering och alliansen behåller försprånget till de rödgröna.

För tredje månaden i rad får Centern den högsta noteringen sedan juni 2001 (9,4). Alla förändringar i den senaste mätningen från DN/Ipsos ligger dock inom eller nära de genomsnittliga variationerna från månad till månad.

David Ahlin är opinionschef på Ipsos.

– Jämfört med för ett år sedan så har vi på ett övergripande plan samma opinionsläge i dag, förutom ett något starkare Centerparti och en något svagare ställning för Moderaterna. Det är två märkbara förändringarna sedan början av 2016, säger han.

Alliansen behåller ett försprång i opinionen, om än inte särskilt stort. De borgerliga samlar tillsammans 42 procent av väljarkåren, mot 38 procent för de rödgröna. Det finns dock osäkerhetsfaktorer för bägge blocken.

Miljöpartiet landar med fyra procent precis på riksdagsspärren i DN/Ipsos januarimätning. Det har snart gått ett år sedan Miljöpartiet kastades in en djup kris med ministeravgångar och språkrörsbyte. Ännu har partiet dock inte lyckats få till en vändning uppåt. Ett stort problem är att förtroendet för de grönas politik inom områdena klimat och miljö är vikande, påpekar David Ahlin.

Alliansens sorgebarn är Kristdemokraterna som återigen får 3 procent, alltså klart under tröskeln till riksdagen. Partiet har inte varit över spärren en enda gång sedan Ebba Busch Thor efterträdde Göran Hägglund som partiledare. Varken hennes mediala förmåga eller vässningen av partiets högerprofil har räckt för att få till ett lyft.

Även övriga partier ligger mer eller mindre still jämfört med i december (se faktaruta). Den nedåtgående trenden för Moderaterna tycks ha avstannat (23 procent).

Januarimätningen gjordes dock i huvudsak före Moderaternas nya besked om hur man tänker förhålla sig till Sverigedemokraterna. Hur opinionen påverkas av den debatt som följt därefter får kommande mätningar utvisa, påpekar David Ahlin.

Tidigare mätningar från DN/Ipsos har dock visat att en majoritet av de moderata väljarna är positiva till en ökad samverkan med Sverigedemokraterna.

– Samtidigt vet vi att det finns en betydande minoritet bland Moderaternas sympatisörer som motsätter sig ett sådant samarbete. Hur den här minoriteten bedömer partiets nya linje blir intressant att se i kommande mätningar. Frågan är hur viktigt detta är för valet av parti, säger David Ahlin.

DN/Ipsos har frågat 1.652 väljare under perioden 12-22 januari vilket parti de skulle rösta på om det var val i dag. Intervjuerna har skett dels genom ett slumpmässigt urval per telefon, dels digitalt via ett kvoturval från en slumpmässigt rekryterad webbpanel.

Fakta. Vilket parti skulle du rösta på?

DN/Ipsos väljarbarometer i januari, procent av väljarstödet avrundat till heltal. Förra månadens resultat inom parentes.

Socialdemokraterna 25 (26)

Miljöpartiet 4 (5)

Vänsterpartiet 8 (7)

Moderaterna 23 (22)

Centerpartiet 9 (9)

Liberalerna 7 (7)

Kristdemokraterna 3 (3)

Sverigedemokraterna 16 (17)

Alliansen (M+C+L+KD) 42 (41)

Rödgröna (S+MP+V) 38 (38)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.