Med mindre än en månad kvar till valdagen ser det mörkt ut för regeringen. De fyra allianspartierna ligger tillsammans helt stilla med ett stöd på 35,6 procent, visar DN/Ipsos. Det största regeringspartiet Moderaterna har tappat nästan var tredje väljare jämfört med valet 2010.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-05 01:52
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/fortsatt-trogt-for-alliansen/
De senaste dagarna har valrörelsen hettat till rejält. Fredrik Reinfeldts uppmaning till väljarna att öppna sina hjärtan för en ökad flyktinginvandring väckte stor uppmärksamhet under helgen. Moderaterna har även sjösatt en ny påkostad och kritiserad reklamkampanj som varnar väljarna för effekterna av ett maktskifte.
På den andra sidan sade sig LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson vara villig att slå vad om att Fredrik Reinfeldt tänkte regera vidare med stöd av Sverigedemokraterna.
I opinionen märks inga spår av det höjda tonläget. Sedan den senaste DN/Ipsos-mätningen i juni noteras inga signifikanta förändringar i opinionen.
Regeringspartierna ligger kvar på en rekordlåg nivå – 35,6 procent. Avståndet till Socialdemokraterna och Miljöpartiet är 7,8 procentenheter.
Om Vänsterpartiet räknas in i ett tänkbart regeringsunderlag når de tre rödgröna partierna egen majoritet med 50,4 procent.
Moderaterna, som gjorde ett dåligt Europaparlamentsval, har inte hämtat sig opinionsmässigt från den smällen.
Med en notering på 20,8 procent ligger Moderaterna 9,3 procentenheter under valresultatet från 2010.
Partiet går dåligt i en rad centrala väljargrupper. Bland väljarna under 30 år stöds Moderaterna av 13,7 procent. Av kvinnorna är det inte fler än 16,5 procent som tänker rösta på partiet.
Även bland medlemmar i TCO- eller Sacoförbund har Moderaterna problem. Inför förra valet var M dubbelt så stort som Socialdemokraterna bland Sacomedlemmarna. Nu är partierna jämnstora i den gruppen – och större delen av utjämningen beror på att Moderaterna tappat.
Men allianspartierna har möjlighet att göra valet jämnare än vad det ser ut att bli just nu. Orsaken är att det i gruppen osäkra finns många tidigare alliansväljare.
– Det är fortfarande betydligt lägre mobilisering på den borgerliga sidan. Det innebär att vi kan komma att få se rörelser i opinionen under veckorna framåt, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos.
I synnerhet är det många som röstade på Moderaterna 2010 som inte kan svara på hur de ska rösta.
– De har en potential där, men det återstår att se om Moderaterna lyckas mobilisera den här potentialen och lyckas få den här gruppen att återvända till Moderaterna. Det handlar om moderatväljare som står och tvekar, säger David Ahlin.
De två minsta allianspartierna, Kristdemokraterna och Centerpartiet, ser ut att gå en tuff valrörelse till mötes. Efter att ha gått framåt efter Europaparlamentsvalet hemsöker fyraprocentsspöket åter C och KD.
– Centerpartiet fick i EU-valet draghjälp av att miljöfrågan och frågor om djurrätt och giftfri mat var i fokus. När regeringsfrågan kommer i fokus riskerar Centerpartiet att hamna i skymundan, säger David Ahlin.
Även på den rödgröna sidan är läget stabilt jämfört med junimätningen. Socialdemokraterna ökar inom felmarginalen men har en bit kvar till målsättningen på 35 procent.
Miljöpartiet ser ut att gå mot ett rekordval samtidigt som Vänsterpartiet tappar signifikant jämfört med vårens bästa notering i april.
Feministiskt initiativ hamnar med 3,4 procent under riksdagsspärren.
– Man ska inte räkna bort Fi, men i och med det fokus som nu finns på regeringsfrågan har jag svårt att se att partiet ska få den typ av uppmärksamhet man fick inför Europaparlamentsvalet. Jag tror det blir tufft för Fi att klara riksdagsspärren, säger David Ahlin.
DN/Ipsos-mätningen.
Mätningen baseras på 1.512 telefonintervjuer under tiden 7-18 augusti 2014 med ett representativt slumpmässigt urval av svenska medborgare 18 år och äldre. Av dessa angav 1.252 respondenter partisympati.
Socialdemokraterna: Efter EU-valet fanns det farhågor internt om att partiet skulle tappa rejält. Raset tycks ha upphört med S har fortfarande en bra bit kvar till målsättningen på 35 procent.
Vänsterpartiet: Gör sin sämsta notering sedan i december förra året. Har haft en nedåtgående trend sedan i april. Tappar sannolikt en del väljare till Fi.
Miljöpartiet: De gröna ser ut att gå mot ett rekordval och har goda möjligheter att bli tredje största parti. MP tappade dock en hel del i spurten 2010.
Sverigedemokraterna: SD är inte vågmästare i denna mätning men gör av allt att döma ett bra val. Brukar dessutom underskattas i opinionsmätningar.
Feministiskt initiativ: Framgångarna från EU-valrörelsen har avstannat. Gudrun Schyman måste på nytt ta sig in i rampljuset om Fi ska ta sig till riksdagen.
Centerpartiet: Uppgången efter EU-valet har stannat av. Nu balanserar den anrika centerrörelsen åter på riksdagsspärren.
Kristdemokraterna: Kämpar väldigt hårt för att skärpa den egna partiprofilen. Men fyraprocentsspöket är i allra högsta grad närvarande.
Folkpartiet: Har försökt återlansera sig som jämställdhetsparti. Inga effekter av det syns ännu i opinionen. Partiet har haft samma stöd i ungefär fyra år.
Moderaterna: Jämfört med förra valet har partiet förlorat nästan 700.00 väljare. Har väldigt svårt att mobilisera sina sympatisörer.