Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Förundersökning inledd mot Håkan Juholt

Här, i ett hyreshusområde i Västertorp i sydvästra Stockholm, ligger bostaden som Håkan Juholt fått hyresbidrag för på felaktiga grunder.
Här, i ett hyreshusområde i Västertorp i sydvästra Stockholm, ligger bostaden som Håkan Juholt fått hyresbidrag för på felaktiga grunder. Foto: Claudio Bresciani
Överåklagare Björn Ericson vid riksenheten för polismål kan ytterst bli den som avgör om Socialdemokraterna måste byta partiledare igen. Håkan Juholt är nu föremål för en förundersökning om misstänkt bedrägeribrott.

S-ledarens felaktiga hantering av ersättningen för sin bostad i Stockholm, som gett honom 160.000 kronor för mycket, hamnade på måndagen på åklagarens bord.

I fredags beslutade
chefsåklagare Alf Johansson att göra en förutredning. På måndagen upptäckte han att en förundersökning redan inleddes i fredags av bedrägeriroteln i Stockholm. Den överlämnas nu till riksenheten för polismål, den instans som handlägger fall där riksdagsledamöter misstänks ha begått brott.

Enligt Håkan Juholts presschef Dan Svanell har Juholt inte bestämt ännu om han kommer att ta en time out under tiden. I ett skriftligt uttalande sade Juholt att han välkomnar förundersökningen och att han kommer att samarbeta fullt ut med åklagaren.

– Det här gör saken betydligt allvarligare, att åklagaren per definition inte kan avskriva brottet utan väljer att gå vidare, säger socialdemokraten och statsvetaren Ulf Bjereld till TT.

Förundersökningen innebär också att det här inte är någonting som snabbt kommer att blåsa över. Åklagaren Björn Ericsson har inte hunnit sätta sig in i fallet och kan inte bedöma hur lång tid utredningen kommer att ta.

– Vi förstår att det finns ett väldigt stort intresse och det måste göras effektivt och snabbt. Jag skulle inte tro att det går att hantera ett sådant här ärende på en vecka, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.