Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 09:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/forundersokning-inleds-mot-erik-bengtzboe/

Politik

Förundersökning inleds mot Erik Bengtzboe

Foto: Fredrik Wennerlund/Moderaterna

En förundersökning om misstänkt bedrägeri samt misstänkt brott mot folkbokföringslagen har inletts mot den tidigare riksdagsledamoten Erik Bengtzboe (M).

”Visst material har inhämtats och vissa uppgifter kontrollerats”, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Rätta artikel

Myndigheten har genomfört en förutredning av Erik Bengtzboes folkbokföring och på fredagen kom beskedet att vice överåklagaren Bengt Åsbäck på särskilda åklagarkammaren inleder en förundersökning.

”Ett antal utredningsåtgärder kommer att vidtas. Det finns för närvarande ingen skälig misstanke mot någon person”, skriver Åklagarmyndigheten i pressmeddelandet.

Det var Aftonbladet som i april avslöjade hur Erik Bengtzboe (M) varit skriven hos sin mamma och plockat ut Stockholmstraktamente samt ersättning för vad som räknats som en övernattningslägenhet i Stockholm. Bengtzboes fru och barn har dock varit skrivna i bostaden.

Den tidigare moderata riksdagsledamoten Erik Bengtzboe har uppgett att han inte bor hos sin mamma utan ett fritidshus i Nyköping och att det hela rör sig om ett misstag.

Efter Aftonbladets avslöjande lämnade Erik Bengtzboe uppdraget som vice ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott samt rollen som Moderaternas talesperson för arbetsmarknadsfrågor. I slutet av april lämnade han även sin riksdagsplats.

DN har sökt åklagaren Bengt Åsbäck samt Erik Bengtzboe.

Läs mer: M-toppen plockade ut 158.000 – var skriven hos mamma