Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

FP: Bättre socialförsäkringar

Socialförsäkringarna ska motsvara större delen av inkomstbortfallet upp till ett takbelopp som inkluderar det stora flertalet försäkrade. Det beslutade Folkpartiets landsmöte på torsdagskvällen.

Det handlar om sjukförsäkringen, a-kassan och föräldraförsäkringen. För att få ett tydligt samband mellan förmåner och inbetalda premier ska taken i socialförsäkringarna höjas successivt och avgifterna på inkomster över taken avvecklas ”i den takt samhällsekonomin tillåter”.

Landsmötet slog också återigen fast att a-kassan ska vara allmän, något som Alliansregeringen ännu inte lyckats åstadkomma trots utfästelser om det.

Arbetslöshetsförsäkringen ska ge inkomstskydd och samtidigt skapa drivkrafter för att söka nytt arbete. Ersättningen ska därför vara tidsbegränsad med högre ersättning den första tiden och därefter en stegvis avtrappning.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.