Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

FP: Krävs fredsavtal innan palestinsk stat utropas

Centern går i DN Debatt ut och önskar ett svenskt erkännande av Palestina. Folkpartiet delar inte åsikten. ”Man kan inte bortse från att nästan halva Palestina styrs av en organisation som vi betraktar som terroristisk”, säger Fredrik Malm, partiets utrikespolitiska talesperson.

”Vi menar att det nu är dags för Sverige att både erkänna Palestina som stat och rösta ja till Palestina i FN”, skriver Centerns utrikespolitiska talesperson Kerstin Lundgren på söndagens DN Debatt.

Men åsikten möter motstånd från andra allianspartier.

– Vår uppfattning i Folkpartiet är ju den uppfattning som vi har haft tidigare, det här ändrar inte det. Det kommer att krävas ett fredsavtal innan en palestinsk stat utropas, säger Folkpartiets utrikespolitiska talesperson Fredrik Malm till DN.se.

– Det finns så många frågor som inte är lösta som är centrala i den här konflikten. Det gäller Jerusalems status, det gäller gränsdragningar, flyktingproblematik, bosättningar och annat. Så att utropa en palestinsk stat innan de här frågorna är lösta, det kommer inte att förändra saker och ting på marken till det bättre.

Ett annat stort problem, säger han, gäller Gazaremsan. Något som han tycker att Kerstin Lundgren missat i debattartikeln.

– Det som förvånar mig är att man inte med ett enda ord nämner att halva Palestina styrs av terroriststämplade Hamas. Det är ju inte ett oväsentligt hinder för en fredlig utveckling i regionen. Jag tror att alla är överens om att framsteg har skett på Västbanken, men att utropa och erkänna en palestinsk stat förutsätter att Gaza är med på tåget.

Malm poängterar att Folkpartiet inte är emot en palestinsk stat.

– Vi vill också se en tvåstatslösning, vi är ju anhängare av en palestinsk stat. Men vi menar att det måste finnas ett fredsavtal för att en sådan palestinsk stat ska vara livskraftig och kunna leva i fred med Israel. Palestinas roll i FN-systemet är föremål för diskussion och det är möjligt att det kan ske en uppgradering av deras status. Men ett fullt ut erkännande är någonting annat.

Kan man se en splittring i regeringen?

– Det finns ju olika uppfattningar, det finns det i andra frågor också. Det är ingenting märkligt och det är därför vi är olika partier. Det är väl bra att Centern klargör sin ståndpunkt utåt också, det har ju inte hänt särskilt ofta förut i den här frågan.

Moderaterna delar Folkpartiets inställning.

– Frågan är om det hjälper Palestina just nu att bli erkänt som stat, det skulle mest vara en stat på pappret snarare än i verkligheten, säger partiets utrikespolitiska talesperson Karin Enström.

– Vi ska göra det som mest gynnar förutsättningarna att få igång förhandlingarna igen, och just nu tror vi inte att det är att erkänna Palestina som stat. Men det är en jättesvår och utdragen fråga.

Hon säger att tryck från omvärlden är grundläggande för att komma närmare en lösning av konflikten.

– Vi har kvartetten med EU, FN, USA och Ryssland som nog är de som måste sätta tryck.

– Men det som är viktigast nu är att få igång en förhandling och få till en tvåstatslösning. Det är ju ingen hemlighet att Sverige är ett av de länder som är med i arbetet för att stödja det palestinska statsbygget och få till fortsatta förhandlingar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.