Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

”FP och S har många gemensamma nämnare”

Foto: Jonas Lindstedt

Vågbrytaren som lägger en skyddande arm om småbåts­hamnen i Nynäshamn är en frukt av samarbetet mellan Folkpartiet och Socialdemokraterna. Kommunalrådet Daniel Adborn (FP) tror att samma blocköverskridande anda skulle fungera väl i riksdagen.

Fjärdens vatten glittrar i vårsolen. Daniel Adborn ler stolt när han med en svepande armrörelse förevisar vågbrytaren som ger förutsättningar för fler småbåtar att förtöja tryggt. Den invigdes till hundraårsjubileet av OS-seglingarna som hölls här 1912.

Hans parti har styrt kommunen tillsammans med Socialdemokraterna sedan 2002. Koalitionen uppkom i syfte att skapa en stabil majoritet i fullmäktige.

– Våra partier har många gemensamma nämnare. Det sociala ansvarstagandet är en stark sådan. Sedan finns det förstås skillnader, men det gör det mellan oss och Kristdemokraterna också, säger Adborn.

Plattformen för samarbetet i Nynäshamns kommun är en gemensam 30-punktslista som togs fram efter valet.

– Det handlar om att utveckla kommunen: bostadsbyggande, kommunal service och att få fart på näringslivet.

Daniel Adborn påpekar att kommunalpolitik handlar betydligt mer om praktiska frågor än på riksplanet. Han tror ändå att Nynäshamns­andan skulle vara fruktbar även nationellt.

– Jag har mina erfarenheter här att luta mig mot och jag tror att ett samarbete med S skulle fungera även på riksdagsnivå. Skulle alliansen inte vinna tycker jag att vi kan ha en friare hållning. Jag förväntar mig att vi arbetar för våra liberala värderingar oavsett samarbetspartner.

Mycket av FP-S-koalitionens ar­be­te handlar om att få fart på bostadsbyggandet i Nynäshamn.

Daniel Adborn pekar på en grupp nya hus med bostadsrätter som har storslagen havsutsikt. Men byggprocesserna är tröga och Adborn är inte nöjd med vad alliansen åstadkommit i bostadspolitiken.

– De duttar för mycket.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.