Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

FP utmanas från alla håll i skolfrågan

Miljöpartiet vill det. Socialdemokraterna vill det. Till och med Moderaterna vill det. Inför valet 2014 vill alla ta en tätposition i skolpolitiken. Efter att i det närmaste ha ägt frågan i sju år är Folkpartiet under hård press på hemmaplan.

När Jan Björklund på torsdagen öppnar Folkpartiets landsmöte är han en jagad man. Oppositionen vill erövra den fråga som Björklund byggt sin politiska gärning på och som väljarna dessutom rankar allra högst: skolan. Enligt DN/Ipsos mätning i september har skolan passerat både jobben och vården när medborgarna prioriterar politikområden.

Men mätningen tyder också på att skolan kan vara på glid ur Björklunds grepp.

FP har länge åtnjutit högt förtroende i skolfrågan bland betydligt fler än dem som röstar på partiet. Men andelen väljare som rankar FP som bäst på skolan hade i september sjunkit med 3 procentenheter sedan i juni. Jämfört med mätningar gjorda av Synovate (numera Ipsos) på i och för sig delvis andra sätt under förra mandatperioden är tappet ändå större.

Även i debatten är Björklund på reträtt efter att ha tvingats ändra en rad tidigare beslut. Dessutom kan alliansen efter sju år fortfarande inte peka på tydliga resultat av sin skolpolitik. I det här läget ser andra partier en chans att vrida segervapnet ur Björklunds händer. Maria Jarl är statsvetare vid Göteborgs universitet med skolpolitik som specialområde.

– Konkurrensen har ökat tydligt i skolpolitiken det senaste året, även mellan regeringspartierna, säger hon.

De politiska skillnaderna har samtidigt minskat. S och MP gjorde nyligen upp med alliansen om skärpta regler för friskolorna. Även i fråga om betygen har motsättningarna tonats ner.

– Det sker en likriktning, partierna strider om enskildheter. Det som saknas är en grundläggande ideologisk debatt, säger Maria Jarl.

Miljöpartiet har som uttalat mål att ”vara den främsta utmanaren till alliansregeringen” i skolfrågorna, vilket blir MP:s huvudtema i valrörelsen jämte miljön. Mindre pappersarbete för lärarna och fler anställda i skolan är MP:s huvudrecept för att höja resultaten.

– Det allra viktigaste är att alla elever får den tid de behöver med sina lärare annars når de inte sina kunskapsmål, säger språkröret Gustav Fridolin.

Vid sidan av jobben lyfter Socialdemokraterna fram skolan som valets viktigaste fråga. Partiet har kommit med snabba utspel efter den senaste tidens avslöjanden om brister i friskolesektorn. Läxhjälp till alla och 1 000 nya specialpedagoger är ett par av huvudförslagen från S. Men Ibrahim Baylan hoppas också på överenskommelser över blockgränsen.

– Att skolan får långsiktiga förutsättningar är fullständigt nödvändigt oavsett regering. Det behövs en blocköverskridande färdplan för läraryrket, säger Baylan.

Moderaterna har också förnyat sin skolpolitik. Enligt partiets talesperson i dessa frågor, Tomas Tobé, ska det inte tolkas som ett underkännande av Jan Björklunds insats. Däremot anser han att även alliansens största parti måste stå för draghjälp.

– Skolan kommer att bli en mycket viktig fråga i valet 2014 och då måste Moderaterna bidra till att Alliansen står stark, säger Tobé.

Oppositionens taktik i debatten är att ställa egna satsningar på skolan mot alliansens skattesänkningar.

Moderaternas motdrag är ge Jan Björklund uppbackning i form av Anders Borgs finansiella muskler.

– När vi blickar framåt ser vi ett ganska begränsat reformutrymme men Moderaterna vill vara tydliga med att det utrymmet vill vi använda till skolan, säger Tomas Tobé.

Heta frågor på mötet

Mötet pågår 14–17 november. Ett nytt partiprogram ska klubbas. Det här väntas bli de hetaste frågorna:
• Föräldraförsäkringen: Partiledningen vill att en månad till ska öronmärkas per förälder.
• Vinster i välfärden: Förslag om skärpta krav på långsiktigt ägande.
• Statlig styrning av sjukvården: Partiledningen möter motstånd från landstingspolitiker.
• Betyg: Under nästa mandatperiod från årskurs 4, men ungdomsförbundet vill gå längre.
• Arbetsrätten: FP vill att turordningsreglerna ska utgå från kompetens.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.