Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

FP-väljare positiva till att regera med S

Nästan hälften av väljarna vill se en blocköverskridande regering. Starkast stöd för att regera tillsammans med Stefan Löfven finns bland Folkpartiets väljare, visar DN/Ipsos undersökning.

När Stefan Löfven skålade i bubbelvin efter söndagens val innebar det en kort stund av lättnad för den nye statsministerkandidaten. Valresultatet medför ett knivigt läge för att bilda en stabil regering, och Löfvens snabba avfärdande av Vänsterpartiet har knappast gjort situationen enklare.

Socialdemokraterna flörtar nu oblygt med de borgerliga mittenpartierna och hoppas att kunna ro iland uppgörelser över blockgränsen. Så här långt har både Centern och Folkpartiet kategoriskt avfärdat allt tal om regeringssamarbete med S. I enskilda sakfrågor står dock dörren på glänt.

Enligt DN/Ipsos undersökning finns många anhängare till en blocköverskridande regering. Knappt hälften, 43 procent av de tillfrågade, vill att ett eller flera borgerliga partier ska ingå i en regering tillsammans med Socialdemokraterna.

– Det är ändå en ganska stor andel som vill se ett borgerligt parti i regeringen. Samtidigt är det nog många borgerliga väljare som nu inser att det här handlar om alliansens framtid. Kanske är det viktigare än vem som regerar just nu, säger David Ahlin, opionionschef på Ipsos.

– Borgerliga väljare kan se framför sig att en S-MP-regering tvingas regera med svagt stöd och att det kommer att tära på Stefan Löfvens förmåga att visa regeringsduglighet. Det öppnar för en borgerlig comeback längre fram, fortsätter han.

Partiledarna Jan Björklunds och Annie Lööfs motstånd mot Stefan Löfvens inviter verkar inte delas av partiernas egna sympatisörer. Undersökningen visar att det största stödet för att regera tillsammans med S finns bland FP-väljare och C-väljare.

Närmare hälften, 49 respektive 48 procent, av de båda väljargrupperna vill att deras parti ska ingå i Stefan Löfvens regering.

– Det tyder på att det finns en stark önskan om stabilitet och en inriktning på mittenpolitik, säger David Ahlin.

Bland Moderaterna finns däremot en större skepsis till att ingå i ett rödgrönt regeringssamarbete. Blott var tredje, 33 procent, bland M-väljarna vill att Moderaterna bildar regering tillsammans med Social-demokraterna.

Stefan Löfvens tydliga avståndstagande från regeringssamarbete med Vänsterpartiet verkar inte ha något starkt stöd bland hans egna väljare. 32 procent av de tillfrågade tycker att Vänsterpartiet bör ingå i regeringen.

– Det finns uppenbart en stor andel S-väljare, men även en del MP-väljare, som vill se Vänsterpartiet i en Socialdemokratisk regering, konstaterar David Ahlin.

Det understryks av att bara 7 procent av de tillfrågade tycker att en renodlad S-MP-regering är det bästa alternativet för Stefan Löfven. En regering bestående av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet får stöd av drygt 17 procent.

DN/Ipsos undersökning bygger på svar från 1.004 personer i en slumpmässigt rekryterad webbpanel.

Fakta. Undersökningen

Ipsos har på uppdrag av Dagens Nyheter genomfört en undersökning om vilka partier som väljarna önskar se i nästa regering.

Undersökningen har genomförts i en slumpmässigt rekryterad webbpanel med 1 004 respondenter 17–19 september 2014.

Målgrupp är svenska allmänheten 18–74 år.

Data har vägts med avseende på kön, ålder, utbildning, region i Sverige samt parti i valet 2014.

Fakta. Mandaten

På valnatten fick MP 24 mandat, men den siffran har stigit till 25 när rösträkningen nu är avslutad, enligt Valmyndigheten. KD tappar ett mandat jämfört med det preliminära resultatet och landar på 16. Jämfört med valet 2010 blir resultatet enligt följande, förändring inom parentes:

M 84 (–23)

C 22 (–1)

FP 19 (–5)

KD 16 (–3)

S 113 (+1)

V 21 (+2)

MP 25 (0)

SD 49 (+29)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.