Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

FP vill höja skatten på miljöfarliga bilar

18:30. Alla nya bilar som inte är miljöbilar ska beläggas med höjd fordonsskatt med 2 000 kronor per år. Det anser Folkpartiet som i veckan lägger sina första egna budgetförslag sedan det borgerliga allianssamarbetet inleddes.

Alla nya bilar som inte är miljö­klassade ska få höjd fordonsskatt med 2 000 kronor per år. Det anser Folkpartiet som i veckan lägger sina första egna budgetförslag sedan det borgerliga allianssamarbetet inleddes. Partiet vill också införa en miljöskatt på elektronik.

– Det är ett klokt sätt att ställa om så att fler människor väljer en miljövänlig bil. Det är också ett sätt när vi behöver pengar till välfärden att ta in mer pengar på miljöskatter och mindre på arbete och företagande, säger Erik Ullenhag (FP), ekonomisk-politisk talesperson, i DN-tv-programmet ”Rakt på sak”.

Något sådant förslag kom inte under de åtta borgerliga regeringsåren. Då handlade det bara om att på olika sätt göra miljöbilar billiga, något som Centerpartiet drev hårdast.

Men nu talar Folkpartiet om behovet av grön skatteväxling – en term som mest använts av C och Miljöpartiet. FP:s nyvaknade miljö- och klimatintresse visar sig också i en del av partiets höstskuggbudget, som DN tagit del av. Partiet vill införa en skatt på elektronik som innehåller miljöfarliga kemikalier. Det skulle ge en skatteintäkt på 2,2 miljarder kronor, enligt FP, medan den extra fordonsskatten skulle ge 600 miljoner kronor.

– Jag hoppas att vi kommer att få igenom den här typen av förslag gemensamt i Alliansen, säger Erik Ullenhag.

Införande av ytterligare en skatt som syftar till att minska läckaget av gödning till vattendrag och att minska tillförsel av tungmetaller till jorden skulle ge ytterligare 390 miljoner kronor. Där emot ger minskad skatt på kärnkraftsel och ökad energiskatt på andra håll en minskad skatteintäkt på 1,1 miljarder kronor.

Någon diskussion om dessa förslag har han ännu inte haft med de ekonomisk-politiska talespersonerna i de tre övriga borgerliga partierna.

I tisdagens DN lade Ullenhag tillsammans med Ulf Kristersson (M), Emil Källström (C) och Jacob Fors­smed (KD) fram den ”bottenplatta” allianspartierna enats om i den ekonomiska politiken fram till valet 2018. Samtidigt lägger de fyra partierna nu egna skuggbudgetar för första gången på nästan tio år.

– Jag tror att väljarna förväntar sig att Alliansen ska vara redo att ta över makten nästa gång vi möter väljarna. Ska vi lyckas med det måste varje parti idéutveckla, säger Ullenhag.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.