Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

FP vill införa tredje pappamånad

Folkpartiets partistyrelse vill att en tredje ”pappamånad” införs. Jämställdhetsminister Maria Arnholm (FP) säger till SVT att en sådan reform skulle ge stöd för att höja kvinnors löner och pensioner.

Av föräldraförsäkringens 480 dagar är i dag 60 reserverade till den ena föräldern, utan möjlighet att överlåtas. För att öka jämlikheten i föräldraskapet bör en tredje pappamånad införas, menar partiets styrelse.

– Kvinnor har lägre löner och lägre pensioner. Vi vet att det beror på att de tar huvudansvaret för hem och familj. Genom att öka jämställdheten i föräldraledighetsuttaget ökar vi också möjligheter att få högre löner och högre pension, säger Maria Arnholm till SVT:s nätupplaga.

Mot bakgrund av att det fortfarande är en förhållandevis liten del av föräldraledigheten som tas ut av pappor – drygt 20 procent – så behövs det en reform för att skynda på utvecklingen mot ökad jämställdhet, enligt Arnholm.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.