Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

FP vill skärpa krav på invandrare

Foto: Claudio Bresciani/TT

Folkpartiet vill ställa språkkrav på invandrare om de ska få svenskt medborgarskap. Anhöriginvandrare ska vidare beläggas med försörjningskrav och vårdnadsbidraget ska avskaffas. Det är delar av partiledaren Jan Björklund med flera partikollegers recept för bättre integration.

– Sverige har under årtienden haft en integrationspolitik som präglats av ett omhändertagandeperspektiv, säger Jan Björklund vid en presskonferens på onsdagen.

– Sverige har varit en humanitär stormakt och vi ska fortsätta vara det, fortsätter han och påpekar att vi både historiskt och framöver behöver invandring, men understryker att jobb måste kopplas närmare till migrationen.

”En tydligare arbetslinje ger mer integration”, skriver ledamöterna i Folkpartiets integrationsgrupp på onsdagens DN Debatt. Bland annat vill de pröva att införa ett ”jobb-incitament” för personer med uppehållstillstånd enligt modellen att man får permanent uppehållstillstånd om man kan försörja sig själv.

Språkkrav, ett känt folkpartistiskt förslag från förr, är också något som partiet menar bör ställas på invandrare. ”För att uppvärdera både medborgarskapet och vikten av svenskkunskaper bör ett språkkrav för medborgarskap införas”, skriver de.

Förslagen kommer i ett läge då Folkpartiet fortsatt ligger kring riksdagsspärren. I de elva opinionsmätningar som genomfördes i december får de mellan 3,7 och 6,2 procent av väljarsympatierna, i medeltal 5,1 procent.

När partiet lanserade språkkravet inför valet 2002 fick man sina högsta siffror på fyra år. Då kritiserades det för att vara röstfiske i grumliga vatten och kritiken kommer igen.

Socialdemokraternas ordförande i Stockholm, riksdagsledamot Veronica Palm, kallar exempelvis debattartikeln för ”mörkbrun hundvisselpolitik” på Twitter. MP:s gruppledare och talesperson i migrationsfrågor, Maria Ferm, skriverOerhört tragiskt att Folkpartiet föreslår tillfälliga uppehållstillstånd. Håller familjer isär, försvårar integrationen, kostar mer pengar”.

Vårdnadsbidraget, som Alliansen genomfört, vill Folkpartiet avskaffa. Debattörerna menar att det ändå utnyttjas av få personer och att bland dessa är invandrade kvinnor överrepresenterade vilket gör att avståndet till arbetsmarknaden blir längre för dem.

Bland Folkpartiets övriga förslag finns lägre ingångslöner, snabbare valideringsprocesser för utländska högskoleexamen och försörjningskrav för anhöriginvandrare. Förslagen ingår i en rapport som partiet tänker behandla på sitt landsmöte i november.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.