Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 05:08 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/framgang-for-sd-nar-kommunpolitiken-ritas-om/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Framgång för SD när kommunpolitiken ritas om

Stadshuset i Gävle.
Stadshuset i Gävle. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Efter 96 år i opposition tar Alliansen över makten i Gävle och öppnar för att söka stöd hos Sverigedemokraterna.

Det beskrivs som ett nytt drag i svensk politik – men Gävle är inte första kommunen där SD bjuds in till samtal.

Vid nyår tar Alliansen med Moderaterna i spetsen över ordförandeklubban från den rödgröna minoriteten som under året förlorat en rad viktiga omröstningar och misslyckats med att få igenom sin budget.

När det nya Alliansstyret nu tillträder är det med en ännu mindre minoritet i ryggen, 27 mandat jämfört med de rödgrönas 30 och SD:s 8. Det öppnar för att söka stöd hos SD – vilket beskrivs som något helt nytt i svensk politik.

Dagens Industri berättade på måndagen att SD kommer att bjudas in till ”informationsmöten”, men inte till samarbete.

– De rödgröna har suttit bakom stängda dörrar och jobbat. SD har inte fått vara med. De har inte fått några handlingar eller information. Jag tror inte att man kan jobba på det sättet, säger Inger Källgren Sawela (M) som tillträder som kommunstyrelsens ordförande 1 januari, till Dagens Industri.

I skånska Östra Göinge, där Alliansen styr tillsammans med Miljöpartiet sedan förra valet, står dörren till SD redan på glänt. De lokala erfarenheterna av att bjuda in partiet till samtal är goda, säger Patric Åberg, kommunstyrelsens ordförande:

– Vi gör inte upp med SD och jag tänker inte sätta mig i koalition med dem. Men de bjuds in till allting, får vara med i alla processer och komma med synpunkter som vilket parti som helst. Vi har sagt att lokalt ska vi inte hamna i det läget man har gjort på riksplanet där SD placerats i en källare.

Syftet är att få till breda lösningar i frågor där det annars riskerar att bli ”huggsexa”.

– Om det råkar komma ett bra förslag från SD i en lokalpolitisk fråga, ja då får det väl göra det, vad är problemet? Det är samma sak om V kommer med ett bra förslag.

En annan fördel med att behandla SD som övriga partier är enligt Patric Åberg att de då inte kan ”dra upp martyrkortet”.

– Det är bättre att ta in dem och så får de bekänna färg. Jag tror att vi måste avdramatisera detta, samtidigt som vi aldrig får tumma på vår syn på deras människosyn och bakgrund, säger han.

Det är inte första gången som ett parti på ytterkanten tillåts agera stödparti, påpekar Jonas Hinnfors, statsvetare vid Göteborgs universitet:

– S styrde ju i långa tider i minoritet och var då beroende av det gamla kommunistpartiets stöd för att få igenom sin politik. Trots det hade S inget eller lite samarbete i sakpolitiken. Kommunistpartiet var i mycket dåtidens ”pariaparti”.

Enligt Hinnfors kan maktskiftet i Gävle ses som en framgång för SD som ”strävar efter att bli ett parti som andra”.

– SD vill ju verkligen komma från pariastämpeln. Det är ett steg framåt i en kommun där man varit utesluten från alla sammanhang och plötsligt får sitta med vid ett bord där man inte suttit tidigare.

Vad öppningen mot SD kan komma att innebära är för tidigt att säga.

– Man ska komma ihåg att oortodoxa samarbeten är ganska vanliga i kommunalpolitik jämfört med rikspolitiken. Men troligen kommer kritiker både internt och från oppositionen att påpeka att alla tillfällen när man sitter vid samma bord och utbyter erfarenheter kan leda till ömsesidiga anpassningar.

Enligt källor till Dagens Industri ska maktskiftet i Gävle vara sanktionerat från Moderaternas högsta ledning som ser det som ett politiskt experiment.

– Det blir ett exempel på hur det skulle kunna gå 2018 eller i ett extraval dessförinnan. Därför är det väldigt viktigt att det går bra, säger högt uppsatt moderat till tidningen.

Partisekreteraren Tomas Tobé (M) svarar via mejl på frågan om han utesluter att M på riksplanet kan komma att agera på ett liknande sätt i riksdagen.

Vi ser just nu en historiskt svag regering som har tydliga problem med att regera tillsammans, hur länge och om den håller finns det ingen mening att spekulera om i nuläget, skriver han till DN.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.