Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

”Framtiden avgörs av de osäkra”

De rödgröna partierna tar nästan hälften av väljarna i DN/Ipsos mätning vid mandatperiodens halvtid. Skulle det stå sig har Miljöpartiet en guldläge för en regeringsdebut, men framtiden avgörs av de osäkra, enligt statsvetaren och väljaropinionsforskaren Johan Hellström.

Undersökningen bekräftar vad som har setts tidigare, det tidigare opinionsläget, enligt Johan Hellström vid Umeå universitet. Även Miljöpartiets statistiskt säkerställda framsteg.

– Det kan bero på att Socialdemokraterna har hållit en ganska tillbakahållen position. De har knappt börjat valarbeta, utan det är först efter den här mätningen de börjar, säger Hellström till DN.se.

Om siffrorna i DN/Ipsos färska opinionsundersökning skulle vara slutresultatet i nästa riksdagsval skulle bara två av dagens regeringspartier ta plats i riksdagen. Att så ska ske är inget C och KD behöver oroa sig för tror Hellström.

– Man såg att de vid valet 2010 fick ganska mycket stödröster, framför allt från moderata väljare. Den effekten kommer att bli ännu större om opinionssiffrorna skulle se ut så här.

Om den borgerliga alliansens sammanlagda röstandel – 43,6 – skulle stå sig, liksom Sverigedemokraternas 5,8 procent, skulle V+S+MP få närmare hälften av rösterna. Men det vill till att MP väljer sina forna vänner i oppositionsalliansen.

– Miljöpartiet skulle ha en väldigt stark förhandlingsposition om det skulle se ut så här efter ett val. Det omvända skulle gälla för Vänsterpartiet.

Tidigare turbulens inom S ledde till minskade opinionssiffror till viss fördel för V. Nu har dessa väljare i stort sett vänt tillbaka. Miljöpartiet har under samma tid vunnit mycket från mittenväljare, sådana som 2006 röstade på ett borgerligt parti.

– Miljöpartiet har profilerat sig som ett mittenparti på senare tid och har öppnat för samarbeta med regeringspartierna. Det är strategiskt viktigt om man är ett mittenparti. Det som ska bli mest intressant är att se vad S tänker göra för att få fram sin politik.

Det är ganska exakt halva mandatperioden kvar, påminner Hellström, och mycket kan hända. Opinioner kan vända otroligt snabbt och många väljare är osäkra – enligt DN/Ipsos 21,1 procent. Det är de som avgör utgången, menar han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.