Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Framtidsministern har upplevt ”tidigare liv”

Foto: Jimmy Croona

Framtidsminister Kristina Persson (S), 69, har sett bakåt och fått kontakt med sina tidigare liv. På 1300-talet blev hon ihjälslagen och på 1800-talet var hon torparhustru i Finland. Det avslöjade ministern i ett SVT-program, skriver Expressen.

– Jag har i djup meditation upplevt det som brukar betecknas som tidigare liv, sa Kristina Persson i Striptease från 1997.

Regeringens äldsta minister har haft flera höga poster tidigare som både tjänsteman och politiker innan hon på fredagen utsågs till minister för strategi och framtidsfrågor samt nordiskt samarbete av Stefan Löfven. En post som innebär att hon blir statsministerns högra hand på statsrådsberedningen.

Men ministern har inte bara haft blicken riktad mot framtiden, som landshövding i Jämtland mellan 1995-2001 tittade hon även rejält i backspegeln.

För att få ner de höga arbetslöshetssiffrorna i länet initierade Kristina Persson länsstyrelsens projekt Tankekraft. En granskning av Striptease 1997 avslöjade att arbetslöshetsprojektet hade tydliga inslag av nyandlighet, bland annat visades hur arbetslösa med tankens kraft skulle få en gardinring att pendla i en tråd, skriver Expressen.

En av dem som intervjuades i inslaget var Kristina Persson som berättade om sin egen nyandlighet och vad hon hade upplevt. I djupmeditation hade hon kommit i kontakt med sina "tidigare liv" och bland annat blivit ihjälslagen som 19-åring på 1300-talet och varit en man på 1900-talet. Dessutom hade Persson kommit i kontakt med Raoul Wallenberg.

– Jag fick väldigt tydliga associationer till Raoul Wallenberg i drömmen - det var naturligtvis inte Raoul Wallenberg. Han dog efter att jag var född. Men jag kan ha varit någon som hade en beröring med honom. Raoul Wallenberg var tydlig i mitt medvetande, säger hon i Striptease.

I tv-inslaget berättade Kristina Persson också om hur nyandligheten påverkade hennes uppdrag som landshövding. Förhoppningen var att det skulle leda till mindre ”andefattiga lösningar i framtiden” och en helhetssyn.

När Expressen frågar Persson om tv-programmet hävdar ministern att hon blev lurad och att Striptease hade drivit en tesdrivande journalistik som inte hade med henne att göra.

– Vi blev lurade. Sedan klippte de ihop bilder på folk som sysslade med new age, som inte hade ett smack med mig att göra. Det klipptes ihop med korta intervjuer med mig och man skapade ett intryck hos tittaren att jag var inblandad i det. Det var otroligt fräckt, säger hon till Expressen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.