Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Från Djurens parti till Satanistiskt initiativ!

Vilka som vann valet till EU-parlamentet är klart men vart gick rösterna som hamnade utanför: Här är partierna som ställde upp utan större chans att nå fram.

På valmyndighetens hemsida redovisas noggrant alla röster. Alla udda partibeteckningar räknas upp och antalet röstande förtecknas ner till minsta vallokal.

Störst bland de mer okända men bland de partier som ansträngt sig så mycket att de beställt tryckta valsedlar ligger Djurens parti. Med sina 8773 röster ligger de inte så mycket sämre till än den mer kända Junilistan som landade på 11 629 röster. Hade djurrättsförkämparna samlat sig bättre hade de kanske kunnat räkna rösterna från en hel del andra "djurpartier" som "Djurens rätt"och "Djurpartiet". Sammanlagt får de övriga 13 djurpartierna närmare 150 röster till.

Missnöje verkar ligga bakom många av strörösterna, inte bara med valet i sig utan också bland partibeteckningarna. Trots att ett flertal partier i Sverige anser sig liberala duger det uppenbarligen inte för de 492 som i stället valt KLP, klassiskt liberala partiet som därmed tar tredjeplatsen bland "de övriga". En grupp som för övrigt blivit mycket mindre sedan valet 2009 mycket beroende på raset för Junilistan.

De kristna verkar också missnöjda men har svårt med stavningen, partier som Kristna Värdepartiet (204 röster), Kristna värdepartiet (111 röster), Kristna Värdepariet (34 röster) och kristna värdepartiet (23 röster) splittrar kristenheten. Kanske kan de som röstar direkt på Jesus, Jesus Kristus och Röst till Jesus (samtliga 2 röster var) också räknas dit.

Till deras totala motsats får väl de olika varianterna av Satanister räknas. Olika sådana initiativ samlar drygt 50 väljare.

Svenskhet är populärt bland de små partierna. De flesta fosterlandsälskade partibeteckningar återfinns långt ut i den extrema högern och samlar sammanlagt några hundra röstande. Betydligt mindre än det ganska okända Enhet som fått 990 röster stavat just så och 274 röster stavat med stora bokstäver. Partiet bildades redan 1990, förespråkar en "villkorslös Basinkomst", har fyra språkrör och en gul blomma som partibeteckning. Trots 600 medlemmar 1991 fick man bara 800 röster och så mycket mer har det inte blivit.

Vad några samlat sig för att under olika beteckningar samlat sig för att rädda Sverige i från kan man bara gissa och vad skulle HELLS ANGELS FRIHETSPARTI drivit i EU om fler än två röstat dem till Bryssel? Likaså undrar man lite över vad Atlantispartiet, Goldmann Sachs m.m., Hej Du Partiet och Vikingapartiet tänkt sig framföra i EU. Två personer har missat att Vänsterpartiet bytte namn 1990 och röstar på gamla namnet VPK.

Kalle Anka får som vanligt spridda röster under olika beteckningar men också Batman gör entré med två röstande.

Alla som fått två eller fler röster redovisas och det går till och med att kontrollera var rösterna lagts på Valmyndighetens hemsida. Bor man i Höganäs 15 och vill man exempelvis veta om ens röst på Jesus verkligen räknats finns den registrerad, likaså för den som angavs i Malmös Dammfri 220 valde Flodhäst Partiet. Går man ner i denna mikroskopiska bild av Sveriges vallokaler finner man att vissa små partier ändå verkar uppstått ur någon sorts samarbete, i Malmö återfinns till exempel Gula Partiet i flera vallokaler nära varandra.

Trött på alltihopa kan man ju i sista stund slutligen driva sin egen kampanj på valsedeln likt de som röstat på "Sänk lönerna!", "Runka till döden" och "Tyvärr är det för mycket makt hus lobbyisgter".

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.