Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-16 08:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/fredrick-federley-hoppar-av-som-kandidat-att-bli-gruppledare/

Politik

Fredrick Federley hoppar av som kandidat att bli gruppledare

Fredrick Federley. Foto: Christine Olsson/TT

BRYSSEL. Fredrick Federley, C, blir inte gruppledare för den stora liberala gruppen i EU-parlamentet. Han hoppar av sin kandidatur efter sviktande stöd från delar av partivännerna.

EU-valet 2019

Liberala gruppen, med nya namnet Renew Europe, gjorde ett mycket bra valresultat och har nu 108 ledamöter. Därmed är man tredje största grupp i EU-parlamentet.

Fredrick Federley var en av kandidaterna att bli gruppledare. Men han hoppar av efter det han beskriver som ett fult köpslående om fina uppdrag.

– Det har slutits uppgörelser under bordet och det har låst positionerna. Jag har hela tiden velat ha en öppen och transparent process, säger Federley till DN.

Menar du att andra kandidater lovat att ”röstar du på mig får du en bra plats i ett utskott”?

– Ja, exakt så. Eftersom vi bildar en ny grupp är det ett känsligt läge. Det saknas grundläggande förtroende sedan tidigare att bygga vidare på, säger Fredrick Federley.

För att bryta låsningarna valde han därför på tisdagskvällen att hoppa av sin kandidatur. Detta direkt efter att han hållit en presentation för liberala gruppen om sin kandidatur.

– Vi är 108 människor som ska arbeta ihop och vi kan inte riskera att skapa sår som lever i fem år, motiverar han sitt avhopp.

Fredrick Federley menar att avhoppet bröt dödläget i gruppen. Partivänner vill nu i stället att han blir en av flera vice gruppledare för Renew Europe.

Ny gruppledare ska väljas på onsdag morgon. Mycket pekar på att tidigare rumänska premiärministern Dacian Cioloș väljs. Han har dykt upp i slutskedet och stöds av den stora franska delegationen. Franska kandidaten var tidigare Nathalie Loiseau, men hon tvingades kliva av efter att ha uttalat sig mycket negativt om sina konkurrenter till uppdraget.

På annat håll i Europaparlamentet pågår på tisdagskvällen diskussioner om vem som ska föreslås som ny kommissionsordförande efter Jean-Claude Juncker. 

https://twitter.com/eucopresident/status/1141029055573233664

Där är motsättningarna också stora. Parlamentets största grupp, EPP där M och KD ingår, vill ha Manfred Weber från Tyskland.

– Weber är ute ur leken. Det finns ett tydligt motstånd mot honom i vår grupp, säger Fredrick Federley.

Liberala gruppen pläderar för danskan Margrethe Vestager medan socialdemokratiska gruppen vill ha nederländaren Frans Timmermans.

Vid ett toppmöte senare i veckan ska EU:s stats- och regeringschefer försöka ena sig om vem de vill ha som kommissionsordförande. 

Läs mer: Nordiskt avhopp från SD:s partigrupp i Europaparlamentet