Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Fredrik Reinfeldt: ”De arga har missförstått”

”Jag tror att de som är arga har missförstått och trott att alla plötsligt måste jobba till 75”, kommenterar statsminister Fredrik Reinfeldt (M) de starka reaktionerna på intervjun i DN i tisdags.

På torsdagen fick han nya impulser om hur människor ska kunna stanna längre i arbetslivet när regerings­chefer från Norden, Baltikum och Storbritannien mötte experter i rundabordssamtal.

I DN:s intervju i tisdags talade statsministern om ett framtida arbetsliv som kan sträcka sig till 75 års ålder, där man ska vara beredd att byta karriär mitt i arbetslivet. Han fick många arga reaktioner. Flera av kritikerna sade att Fredrik Reinfeldt inte förstår villkoren för dem med tunga, slitsamma arbeten.

– Det finns två parallella diskussioner, de som säger att de inte orkar med sitt jobb och de som säger att de inte vill bli bortpuffade. Den ena rösten har nu släppts fram, de som inte gillar sitt jobb och som nu är arga för att de tror att de ska tvingas kvar. Men den andra rösten finns också, de som upplever att man inte får visa vad man kan, att man nästan blir bortpuffad från arbetsmarknaden. De hör också av sig, säger han och talar om behovet av att ändra attityder till de äldre och skapa morötter för att få dem att arbeta.

Han säger att de informella diskussionerna med forskare och chefer på Nordic Future Forum har gett honom idéer också om den första gruppen.

– Vi har naturligtvis ett jobb att göra när det gäller de miljöer där det är som mest slitsamt. Under rundabordssamtalet fick jag höra om ett norskt sjukhus som jobbar oerhört mycket med att få kvinnor i vården att finna sin motivation igen, att stanna kvar, berättar han.

Under det rundabordssamtalet fick statsministern också frågan om vad han själv ska välja för yrke, när han inte längre orkar vara statsminister.

– Jag vill bli entreprenör, svarar han och tillägger att han kan tänka sig en internationell karriär.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.