Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-20 16:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/fredrik-reinfeldt-jag-tror-att-det-goda-kommer-att-ta-over/

Foto: Thomas Karlsson
SVENSK POLITIK

Fredrik Reinfeldt: ”Jag tror att det goda kommer att ta över”

I en valrörelse där många målar samtiden i mörka färger håller Fredrik Reinfeldt fast vid sin ljusa bild av Sveriges och världens utveckling.

I en intervju med DN:s Niklas Orrenius går Sveriges förre statsminister till hårt angrepp mot medier och politiker som han anser svartmålar verkligheten.

– Jag är inte en röst för det mörka och det negativa, utan i grunden för det optimistiska. Och det tänker jag vara även i denna tid, när det har varit mer trendigt att vara på den andra sidan.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 11 "Hon har sovit i snart en timme", säger Fredrik Reinfeldt nöjt till sin gamla utbildningsminister Jan Björklund. Liberalernas partiledare har just beundrat Fredrik Reinfeldts och Roberta Alenius ettåriga dotter Alessia i vagnen.
Foto: Thomas Karlsson
Bild 2 av 11 Ingen svensk partiledare har nått högre popularitetssiffror än vad Fredrik Reinfeldt gjorde valåret 2010. Men trots att han vann två val och bröt ett långt socialdemokratiskt maktinnehav är den förre moderatledaren i dag en delvis omstridd person i borgerliga kretsar. Orsaken: Reinfeldts betydligt mer positiva inställning till invandring och hans uppgörelse med Miljöpartiet om migrationspolitiken.
Foto: Thomas Karlsson
Bild 3 av 11 Fredrik Reinfeldt väntar på sin tur att tala på Trygghetskommissionens seminarium i Almedalen. Han har presenterat en rapport om hur man kan skapa tryggare bostadsområden. Ett svar: lägg mer kraft på att bekämpa vardagsbrottsligheten, och fokusera inte enbart på skjutningar och andra spektakulära brott.
Foto: Thomas Karlsson
Bild 4 av 11 Fredrik Reinfeldt är kritisk till nyhetsmedier, som han anser tecknar en alltför mörk bild av verkligheten, och mot pessimismen han ser i sociala medie-bubblor. Ska vi lyssna på "den starkaste tangentbordsgeneralen i den mörka kloak där väldigt mycket av det här formuleras?" frågar han.
Foto: Thomas Karlsson
Bild 5 av 11 Fredrik Reinfeldt säger att han ägnar merparten av sin arbetstid åt geopolitiska analyser, som rådgivare åt organisationer. "Det är inte så att jag piggar upp dem med mina analyser", säger han, och kallar det geopolitiska läget "det svåraste jag sett under min levnadstid." Samtidigt överger inte Reinfeldt sin grundoptimism, som han anser stöds av fakta.
Foto: Thomas Karlsson
Bild 6 av 11 Putsade skor och kostym. Skjorta utan slips, öppen i halsen. Fredrik Reinfeldt klär sig i enlighet med den moderata klädkod som togs fram under hans tid vid rodret, då moderater uppmanades att lämna pärhalsband och slipsar hemma.
Foto: Thomas Karlsson
Bild 7 av 11 "Jag tror att det goda tar över. Det tror jag man tror när man sätter barn till världen", säger Fredrik Reinfeldt, om vilken värld som ettåriga dottern Alessia kommer att växa upp i.
Foto: Thomas Karlsson
Bild 8 av 11 Kl 23.18 på valkvällen, när valförlusten var ett faktum, meddelade Fredrik Reinfeldt sin avgång i direktsänd tv.
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 9 av 11 Fredrik Reinfeldt satt längst fram när efterträdaren Ulf Kristersson talade i Almedalen i juli. Reinfeldt säger sig vara väldigt glad att Kristersson leder M, eftersom han har "en människonära och människovänlig utgångspunkt".
Foto: Henrik Montgomery/TT
Bild 10 av 11 25-åriga Gustaf Reinfeldt administrerar Fredrik Reinfeldts Facebooksida, och tvingas radera en del hatiska kommentarer om sin pappa. Gustaf berättar att han blockar personer som kommenterar hatiskt och rasistiskt på pappans sida: "Det är inte ett fritt utrymme att häva ur sig vad som helst."
Foto: Henrik Montgomery/TT
Bild 11 av 11 "Skriv nu inte för mycket om nazisterna", manar Fredrik Reinfeldt DN:s team i Almedalen när han går iväg efter intervjun. Sveriges förre statsminister tycker att medierna fokuserar för mycket på mörka, spektakulära fenomen.
Foto: Thomas Karlsson