Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Fridolin: Bötfäll skolor för sexuella trakasserier

Gustav Fridolin
Gustav Fridolin Other: Alexander Mahmoud

I samband med metookampanjen i höstas belystes omfattande problem med sexuella trakasserier i skolor. 

Det vill utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) ta krafttag mot genom nya direktiv och skärpt skollag. 

Han föreslår en lagändring som gör att skolor ska kunna få vite, om de inte tar itu med sexuella trakasserier. 

Under hösten har Skolinspektionen genomfört en granskning som kartlagt kvaliteten på sex och samlevnadsundervisningen i skolan. 

Granskningen, som begärdes av utbildningsminister Gustav Fridolin under förra året, visar att få av de besökta skolorna gör en tydlig koppling mellan sex och samlevnad och skolans övergripande värdegrundsarbete. Detta skulle med andra ord kunna vara en av orsakerna till de problem som belystes i samband med metoo. 

LÄS MER: #tystiklassen – elevernas berättelser om övergrepp i skolan

Fridolin ser tillsammans med Skolinspektionen mycket allvarligt på det. 

– Granskningen visar att sex och samlevnadsundervisningen är ojämlik. Det finns skolor som gör ett jättebra arbete men det finns också elever som vittnar om att undervisningen var något som slarvades förbi under biologin, säger Gustav Fridolin. 

– Det finns ett före och ett efter hösten 2017 (metookampanjen reds anm.) och ingen kan blunda för de trakasserier, kränkningar och övergrepp som flickor och kvinnor utsätts för. Det händer i skolan och alla dessa övergrepp har grundlagts i acceptans från tiden när de här männen var pojkar. 

LÄS MER: Gymnasieelever: Vi fostras att sätta pojkars behov framför våra egna

Utbildningsministern tycker att det är viktigt att ta ett större grepp kring problemen. 

En förklaring till bristerna i undervisningen är att de inte följs upp i tillräckligt hög grad från rektor och huvudman, tror utbildningsministern. 

– Vi skulle aldrig acceptera att en elev inte fick med sig andragradsekvationer och likadant ska det såklart vara med sex och samlevnad. Det handlar om att bryta destruktiva normer och stärka allas personliga integritet och det ska inte vara fritt valt arbete, säger Fridolin. 

För att ta itu med problemen med sexuella trakasserier på skolorna i Sverige, presenterar regeringen nu tre förslag. Fridolin vill skärpa skollagen så att Skolinspektionen ska ha möjlighet att belägga skolor med vite, alltså böter, för bristande arbete mot sexuella trakasserier. 

I den nuvarande skollagen ligger arbetet med att hantera anmälningar om sexuella övergrepp i skolan utanför skolinspektionens mandat. 

Dessutom vill utbildningsministern utbilda lärarna i hur de ska gå till väga för att hjälpa utsatta elever. 

Gustav Fridolin vill också utöka läroplanen så att det blir tydligt för lärarna vad sex och samlevnadsundervisningen ska innehålla. 

– Det finns ett antal nya punkter som jag också vill ha in i läroplanen. Till exempel, heder, samtycke som grund, porren och den digitala utvecklingens påverkan på vårt samliv, säger Gustav Fridolin. 

Den nya läroplanen förväntas vara klar om cirka ett år. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.