Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Fridolin: Förskolan får en ny läroplan

Foto: Jonas Lindkvist

Regeringen ändrar läroplan för förskolan – bland annat föreslås mer läsning,  hållbarhet och jämställdhet, meddelade Miljöpartiets språkrör under Järvaveckan.

Samtidigt varnade Gustav Fridolin för en skrämmande valrörelse som ställer grupper mot varandra.

– Förortsbarn mot innerstadsbarn. Nyanlända mot gammelanlända.

I mars lämnade Skolverket sina synpunkter till regeringen på hur förskolan kan revideras, bland annat vill myndigheten förtydliga förskolelärarens ansvar och att läroplanen ska öka jämlikheten mellan förskolorna. 

I höst, innan valet, planerar regeringen att lägga fram ett förslag. 

– Svensk förskola är på många sätt i världsklass men det handlar om att säkra att den kan vara det varje dag och ge förutsättningar för alla som jobbar i förskolan, säger utbildningsminister och MP-språkröret Gustav Fridolin när han besöker Järvaveckan i Spånga i Stockholm. 

Bland annat föreslås ett ökat läsfokus i förskolan med mer högläsning och samtal om texter. Läsningen är nyckeln i de nya förslagen, anser Fridolin.

– Läsning betyder oerhört mycket. Vi vet att barn som halkar efter med läsningen i grundskoleåren riskerar att halka efter i hela skolan. Det handlar ofta om att man inte har läst lika mycket, inte blivit läst för lika ofta, säger han. 

Regeringen vill också införa begreppet hållbarhet i förskolans läroplan på flera plan – en ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet. Samtidigt vill regeringen framhäva betydelsen av lek för barnens utveckling.

Dessutom ska punkter om barns integritet, jämställdhet och rätt till nationella minoritetsspråk skrivas in i den nya planen.

Dagens läroplan är 20 år gammal och saknar rätt praktiska förutsättningar för en bra förskola, anser Fridolin. Den nya planen är tänkt att gälla från hösten 2019. 

Tobias Baudin, ordförande på fackförbundet Kommunal, som bland annat organiserar barnskötaren, förväntar sig att regeringen är tydliga med att det är en viktig yrkesgrupp för att höja barnskötarnas status. 

– Man har varit tydliga kring förskollärarnas roll men inte barnskötarnas. När jag träffar kommuner och arbetsgivare skriker de efter barnskötare för att klara en bra förskola. Vi har kritiserat Skolverket för att de varit så otydliga, säger han.

När Gustav Fridolin ställde sig i talarstolen senare på kvällen valde han att lägga störst vikt vid klimat, skola och människors livsvillkor. 

– När stora problem bara blir en privat ångest, något jag ska lösa genom bara mina handlingar, är det alltid nära till hands att ge upp, sa han i talet. 

Fridolin varnade också för en hård valrörelse där närhet mellan människor byts mot rädsla. 

– När vi förlorar det kan vi bli rädda och snegla oroligt på andra. Tänka att dom inte är som oss. Det kan utnyttjas av sådana som ser en tillfällig vinst av att skrämmas och sätta människor mot varandra. Förortsbarn mot innerstadsbarn. Nyanlända mot gammelanlända. 

 Alla åtta riksdagspartier samt Feministiskt initiativ, (Fi) deltar under årets Järvavecka vid Spånga IP i Stockholm och partiledarbas tal direktöversätts till arabiska, somaliska och engelska.

Syftet med veckan, som arrangeras av föreningen The Global Village, är att minska avståndet mellan folk och politiker samt minska utanförskapet i förorten.

Fakta:Miljöpartiet.

I riksdagsvalet 2014 fick partiet 6,9 procent av väljarstödet. MP har det senaste året legat kring riksdagsspärren och mätte i SCB:s stora partisympatimätning i juni 2018 4,3 procent.

I områdena omkring Spånga idrottsplats i Stockholm fick MP 9,4 procent (Tensta centrum), 9,7 procent (Rinkeby centrum) samt 11 procent (Spånga Solhem norra) i valet 2014. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.