Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Fridolin: Jag tycker att det var ett bra förslag

Gustav Fridolin.
Gustav Fridolin. Other: Erik Ardelius

Regeringen har beslutat att dra tillbaka sitt förslag om den så kallade läsa-skriva-räkna-garantin i grundskolan efter att det inte fått stöd i riksdagen. 

Men trots kritiken från bland annat Liberalerna är utbildningsminister Fridolin nöjd med sitt arbete. 

– Jag tycker att det var ett bra förslag som vi lade fram, säger Gustav Fridolin. 

Förslaget gäller en åtgärdsgaranti som ska se till att elever i grundskolan tidigt ska få hjälp med eventuella läs-, skriv- och matematik-svårigheter.

Förslaget fanns med redan bland Miljöpartiets vallöften. Dock kan det bli stressigt för Gustav Fridolin att hålla vad han lovar i den här frågan. När regeringen presenterade förslaget i riksdagen i höstas, blev det nej från oppositionspartierna. 

– Det här är ju ingen garanti för mer kunskap utan det är en garanti för mer administration och mer blanketter för lärarna, sade Christer Nylander, som är Liberalernas skolpolitiske talesperson, tidigare. 

Oron från alliansen samt Sverigedemokraterna som också röstade nej, vill regeringen nu ta till sig och bemöta. 

– Det har funnits en oro från oppositionen att det förslaget ska påverka lärarnas arbetssituation och det vill vi inte. Vi vill inte att det ska bli mer blanketter, vi vill att eleverna ska få stöd. Så då blir det min uppgift att försöka möta den och göra de förändringar som krävs för att kunna säkra rätten till stöd för barnen, säger Gustav Fridolin. 

Läs mer: DN Debatt: Vi är ense om förbättringar av läsa-skriva-räkna-garantin

Han hoppas att förslaget ska vara färdigt och godkänt av riksdagen till sommaren. 

I nuläget vill Fridolin inte gå in på detalj i hur han planerar att tillfredsställa sina riksdagskollegor i den här frågan.

– Jag kommer att redovisa det samlat när hela förslaget är klart, säger Gustav Fridolin och tillägger att även Lärarförbundet var oroliga för ökad administration till en början men nu är med på banan. 

– Nu när de lärarfackliga organisationerna står bakom förslaget, hoppas jag att det också ska få stöd i riksdagen. 

Kan du rannsaka dig själv och se att förslaget kanske inte var tillräckligt genomarbetat innan de presenterades? 

– Jag kan konstatera att förslaget inte har fått stöd i riksdagen. Sen tycker jag att det var ett bra förslag som vi lade fram. Men om riksdagen lyfter en oro för en ökad administration, då tar vi hem de och omarbetar. 

Vad ska ni göra om det inte blir klart innan mandatperioden är slut? 

– Då blir det upp till väljarna att bestämma. Om vi kan garantera att det inte bli en fråga om ökad administration och oppositionen ändå väljer att rösta ned förslaget, har vi fastnat i ett politiskt spel. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.