Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Fridolin KU-anmäler försvarsministern

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin anmäler på tisdagen försvarsminister Sten Tolgfors (M) till KU, sedan det framkommit uppgifter om att Sverige hjälper till att bygga upp en vapenfabrik i Saudiarabien.

– Sverige ska stå bakom dem som vågar göra sina röster hörda och stå upp mot förtryck, och inte stödja dem som försöker tysta dessa röster. De uppgifter som kommit fram nu pekar på ett handlande som är dåligt för den demokratiska utvecklingen i världen, men som också är dåligt för bilden av Sverige, säger Gustav Fridolin till DN.se.

Har Miljöpartiet känt till de här uppgifterna tidigare?

– Nej. Sverige har och har haft ett vapensamarbete med Saudiarabien, men jag är förvånad över hur djupt de här uppgifterna pekar på att det går. Alla svenska partier har ju sagt att man vill ha en lagstiftning som ställer krav på demokrati vid vapenhandel. Den lagstiftningen har ju sedan fördröjts och förhalats av regeringen, det här ger en förklaring till varför.

Hur ställer du dig till att projektet är hemligstämplat?

– Det är därför KU måste granska för att få del av alla uppgifter som finns.

Vilken förhoppning har du om att Konstitutionsutskottet tar upp din anmälan? Hur långt är du beredd att driva detta?

– Jag förutsätter att Konstitutionsutskottet granskar detta, det är Konstitutionsutskottets roll att granska regeringen och se till att deras handlande sker i enlighet med de regler och principer som vi slagit fast. FOI är en myndighet under regeringen, och att en myndighet ägnar sig åt detta är något som, vad jag förstår, till och med ifrågasätts i de papper som Ekot i dag refererar till.

– Alldeles oavsett den granskningen har regeringen en hel del att svara på. Stämmer de här uppgifterna om att Sverige under tiden som Saudiarabien brutalt slagit ner krav på mänskliga rättigheter, fortsatt hjälpa Saudiarabien med att bygga en missilfabrik är ett svårslaget exempel på hyckleri.

Är du orolig för att det finns fler hemliga vapensamarbeten?

– Vi har ju noterat med vilken vånda regeringen har hanterat riksdagens eniga krav på att ta fram en lagstiftning för att kräva demokrati av de länder vi har ett vapensamarbete med. Den lagstiftningen har förhalats och nu får en förklaring till varför, om de här uppgifterna stämmer. Det ger så klart farhågor om hur samarbetena ser ut.

Påverkar uppgifterna Miljöpartiet samarbetsvilja med regeringen i andra frågor?

– Dels blir det intressant att se hur de mindre allianspartierna agerar, de partier som ändå säger sig stå upp för liberala värden, demokrati och humanism. Har man känt till det här vapensamarbetet och hur har man i så fall reagerat? Det här skadar förtroendet för hela alliansen och påverkar mitt förtroende för alla som känt till detta utan att agera.

Hur påverkar de här uppgifterna bilden av Sverige internationellt?

– En av de erfarenheter man måste dra efter den arabiska våren är att Sveriges långsiktiga intressen gagnas bäst av att stå upp för demokrati och mänskliga rättigheter. Går vi sida vid sida med de modiga människor som kräver rätten att styra över sina liv och sina länder, påverkar våra relationer till de demokratiska ledningar som kommer efter dagens regimer. Saudiarabien är en av världens mest totalitära stater som brutalt använt militärmakten för att slå ner varje krav på demokrati i sitt eget land, och inte heller har dragit sig för att gå in och försöka kväsa den arabiska våren i sina grannländer.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.