Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Fridolin och Romson föreslås bli nya språkrör

Åsa Romson och Gustav Fridolin.
Åsa Romson och Gustav Fridolin. Foto: Mats J Larsson
Åsa Romson efter Maria Wetterstrand. Gustav Fridolin efter Peter Eriksson. Så ser valberedningens förslag ut inför Miljöpartiets kongress. Men det kan bli kamp om den kvinnliga språkrörsposten – Mikaela Valtersson överväger att ge Romson en match.

– Ett vinnarteam.

Så beskriver valberedningens ordförande Joakim Larsson paret Romson-Fridolin.

Men det är inte självklart att valberedningens förslag går igenom. MP har till skillnad från Socialdemokraterna en tradition av att kandidater ställs mot varandra på kongressen.

– Vi får se vad som händer. De som vill har en vecka på sig att bestämma sig, säger han, DN.se.

Framför allt handlar det den här gången om den kvinnliga språkrörsposten där partiets ekonomisk-politiska talesperson Mikaela Valtersson fått brett stöd, bland annat i en artikel på DN Debatt förra veckan.

Och Valtersson överväger om hon ska ge sig in i striden:

– Jag får fundera på det i några dagar utifrån detta läge, skriver Valtersson i ett SMS till TT.

Joakim Larsson vill inte svara på om valberedningen var enig.

– Det här är vårar gemensamma förslag, säger han till DN.se.

Om det blir en kamp om posterna på MP-kongressen så är det inte något nytt, till skillnad från flera andra partier ryggar inte Miljöpartiet för att låta flera tävla öppet om uppdragen.

Valberedningen skriver att de ser Romson och Fridolin som två jämställda språkrör med olika starka sidor som kompletterar varandra.

"Åsa och Gustav kan båda konsten att formulera den gröna politiken på ett begripligt och trovärdigt sätt i partiet, via medier och i möten med människor runt om i landet", skriver valberedningen och beskriver de båda som skickliga debattörer.

Till ny partisekreterare i Miljöpartiet föreslår valberedningen Anders Wallner.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.