Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-17 08:00 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/fridolin-och-romson-nya-sprakror/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Fridolin och Romson nya språkrör

Åsa Romson och Gustav Fridolin är nya språkrör.
Åsa Romson och Gustav Fridolin är nya språkrör. Foto: Erik Mårtensson / Scanpix
Åsa Romson och Gustav Fridolin heter Miljöpartiets nya språkrör. Någon match blev det aldrig utan Romson besegrade Mikaela Valtersson med stor marginal.

– Tack så väldigt, väldigt mycket ni har gett mig det mest hedrande uppdrag jag kan tänka mig, sa Åsa Romson i sitt tacktal.

Åsa Romson fick 68,5 procent medan huvudkonkurrenten Mikaela Valtersson bara fick 20 procent. De nya språkrören fick stående ovationer från kongressombuden.

– Processen har känts bra eftersom jag haft så bra sällskap. Jag vill tacka mina medkandidater och då främst Mikaela Valtersson, sa Åsa Romson i sitt tacktal till kongressen som applåderade de förlorande kandidaterna nästan lika mycket som de valda språkrören.

– Vi har haft en öppen och tydlig process där många kvinnor stigit fram. Jag är fantastiskt stolt och känner det som ett privilegium att få jobba med var och en av er.

På förhand nästan givne Gustav Fridolin fick stort stöd, 94,9 procent av rösterna.

– Tack ska ni ha. Det känns som att stå på en perrong med en biljett till en station man inte besökt. Tack för att jag får vara medlem i Miljöpartiet. Det är skönt att vara hemma igen, säger han.

Aldrig har två språkrör tagit över med bättre förutsättningar än Fridolin och Romson. Visserligen förlorade de rödgröna valet, men MP blev Sveriges tredje största parti och har i dag ett helt annat anseende än för nio år sedan då Peter Eriksson och Maria Wetterstrand tillträdde.

Från att ha uppfattats av väljarna som bakåtsträvande, ses partiet i dag som det mest framåtriktade, vid sidan av Moderaterna. Att partiet skulle sitta i en regering uppfattar ingen som konstigt.

Men de nio åren med Wetterstrand/Eriksson är den första längre perioden där systemet med två språkrör fungerat i partiet. Historien dessförinnan handlar mest om motsatsen.

Fridolin och Romson har alltså mycket att leva upp till för att inte Miljöpartiets unika ledarregler åter ska sätta käppar i hjulet för partiet. De bådas uttalade avsikt är nu att bredda MP och se till att partiet blir en reell maktfaktor i svensk politik.

Frågan är hur det ska ske.

– Jag tror att den konkreta frågan vem som tar vem i det politiska spelet och partier emellan kommer man inte kunna svara på förrän om några år. Men oavsett var vi landar då så är det samma hemläxa vi har att göra nu, säger Fridolin till TT.

Han ser flera tunga politiska frågor framför sig, där han även är öppen för att samarbeta med regeringen.

– Vi behöver lägga järnvägsräls, vi måste rusta upp miljonprogrammens bostäder och skolor, vi måste modernisera energisystemen.

Åsa Romson är inte förvånad över att hennes segermarginal till huvudkonkurrenten Mikaela Valtersson blev så stor.

– Nej, det känns väldigt skönt att kongressen fick ge ett tydligt utslag så att vi som är valda vet att vi har ett så starkt stöd. Sedan är inte det här en idolomröstning utan vi fortsätter att jobba tillsammans i ett lagarbete, säger hon till TT.

Mikaela Valtersson har dock redan före valet sagt att hon inte är säker på om hon tänker fortsätta som ekonomiskpolitisk talesperson, om hon inte blir vald till språkrör.

De viktigaste politiska uppgifterna blir, enligt Romson, att ”stärka de dagsaktuella politiska frågorna”.

– Vi ska visa att Miljöpartiet är berett att axla det ansvar som vi har som riksdagens tredje största parti och vara ute i den breda samhällspolitiska debatten.

Fakta:Språkrören

Gustav Fridolin är född 1983. Han har tidigare varit språkrör för Grön ungdom. Riksdagsledamot 2002–2006, då han lämnade politiken för att bland annat arbeta med tv och som folkhögskolelärare. Sedan 2010 är han återigen riksdagsledamot från Skåne och industripolitisk talesperson.

Åsa Romson är född 1972 och är miljörättsjurist. Hon avsade sig en riksdagsplats 2006 för att i stället forska. Har arbetat kommunalpolitiskt i Stockholm och bland annat varit med och genomfört trängselavgifterna. Sedan 2010 är hon riksdagsledamot från Stockholm och miljöpolitisk talesperson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.