Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Fridolin på ”DN efter jobbet”: Annorlunda valmanifest i dag

Gustav Fridolin frågades ut av DN-medarbetarna Amanda Sokolnicki (till vänster) och Viktor Barth-Kron.
Gustav Fridolin frågades ut av DN-medarbetarna Amanda Sokolnicki (till vänster) och Viktor Barth-Kron. Foto: Marc Femenia

Gustav Fridolins framträdande på DN:s arrangemang ”DN efter jobbet” kom bland annat att handla om Miljöpartiets beskrivning av sig självt som populismens motpol och vad partiet i dag skulle ha gjort annorlunda i sitt valmanifest.

DN:s Viktor Barth-Kron frågade ut språkröret och utbildningsministern Gustav Fridolin på onsdagskvällens ”DN efter jobbet” på Södra teatern i Stockholm.

Ni har kallat det gröna som populismens tydligaste motpol. Vad menar du med det?
 
– Med den främlingsfientliga, högerpopulistiska våg som just nu blåser över EU och USA, är det gröna politiker som främst står för något annat och som står i motsats till det. Det handlar om öppenhet och slutenhet och där finns ett tydligt vägval där vi är väldigt tydliga med var vi står, hävdade Fridolin.
 
Samtalet kom bland annat att handla om huruvida Miljöpartiet är stadigt i sin politiska ideologi och hur partiet har hanterat att tvingas kompromissa i regeringen.
 
– Vi har inte förändrats ideologiskt, riktningar och värderingar ligger fast. Däremot när man brottas med att verkligen genomföra ett politiskt förslag och tvingas se från alla olika håll, kommer man ibland fram till att det måste justeras för att det ska hända. Och ibland behöver man kompromissa med människor som verkligen har en del andra värderingar, sade Fridolin.
 
På fråga om han någon gång har ändrat sin åsikt i en fråga under sin tid i regeringen svarade han ”ja”, när det kommer till hur partiet i valmanifestet skrev om Sveriges öppna gränser.
 
– Vi skrev i vårt valmanifest att vi aldrig ska göra det svårare för människor att komma till Sverige. Jag skulle verkligen, verkligen önska att det gick att bedriva politik på det sättet, men det byggde på att fler länder i EU var beredda att hjälpa till. Jag försvarar de beslut jag tar, men det betyder inte att jag säger att alla de besluten har varit helt rätt och helt eniga. Men vi behövde göra något där vi stod hösten 2015, säger Fridolin.
 
Menar du att regeringen har fel eller att du själv tagit ett steg närmare att tycka att det var rätt beslut av regeringen? frågade DN:s Amanda Sokolnicki.
 
– Jag skulle uppenbart inte skrivit ett valmanifest så om jag hade skrivit det nu, svarade Fridolin.
 
Samtalet kom också att handla om den kris som miljöpartiet ställdes inför med flera skandaler inom partiet, bland annat med Mehmet Kaplan. I dag skulle Fridolin inte ha hanterat situationen på liknande sätt.
 
– Vi var väldigt dåliga på att hantera den situation som uppstod. Vi var dåliga på att se världen utanför vårt parti, vi såg det bara från vårt håll, sade han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.