Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Fridolin tonar ned troliga nederlag

Alliansen vill köra över regeringen på skolområdet inom sju punkter. Utbildningsminister Gustav Fridolin hoppas på samtal med oppositionen – men i helt andra skolfrågor. ”Svenska folket förväntar sig att vi ska kunna samarbeta om skolan”, säger han.

När utbildningsminister Gustav Fridolin kommenterade alliansens kravlista inom skolpolitiken försökte han tona ner betydelsen av flera av de nederlag som sannolikt väntar regeringen i riksdagen.

– Det är klart att efter en valförlust så vill en opposition gärna komma fram till punkter där man på olika sätt kan rikta kritik mot regeringen. Det är en oppositions roll, säger Gustav Fridolin.

Utbildningsministern hoppas på förhandlingar med alliansen om skolan, men då i andra frågor som han anser viktigare.

– Jag konstaterar att när det gäller huvuddragen, tidiga insatser, jämlikhet i skolan och insatser för att fler ska bli lärare, där måste vi nå en samsyn, säger Gustav Fridolin.

Så du menar att obligatorisk gymnasieskola och betyg från årskurs fyra inte ingår i huvuddragen i skolpolitiken?

– De där frågorna ser olika ut. När det gäller betyg i årskurs fyra finns det inga beredda förslag som är redo att införas. Däremot kommer vi tillsätta en utredning om en läsa-, skriva-, räknagaranti så att insatser kan komma långt före fyran, säger Gustav Fridolin.

Som det ser ut nu är obligatorisk gymnasieskola helt dött som förslag?

– Regeringens linje är att alla unga ska gå gymnasiet. Sedan finns det olika vägar för hur man ska göra det möjligt. Målet är viktigt och i grunden tror jag egentligen att alliansen ställer upp på det målet. Ser du hur svensk arbetsmarknad utvecklas så är det väldigt svårt att för en ung som inte har en gymnasieutbildning att få ett jobb.

På direkt fråga säger Gustav Fridolin att regeringen kommer försöka diskutera också de frågor som finns på alliansens lista.

– Vi kommer att samtala om varje förslag vi lägger fram till riksdagen och vi kommer försöka säkerställa att varje förslag vi lägger fram går i genom riksdagen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.