Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Fridolin vill bygga broar: Vi kan förhandla om rut

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin vill samarbeta över blockgränsen, och stänger inte dörren för temporära uppehållstillstånd eller gränskontroller.
Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin vill samarbeta över blockgränsen, och stänger inte dörren för temporära uppehållstillstånd eller gränskontroller. Foto: Roger Turesson

Miljöpartiets ledning har tröttnat på att betraktas som ett vänsterparti. Nu öppnar språkröret Gustav Fridolin för diskussioner med Alliansen om att utvidga rutavdraget.

– Miljöpartiet är öppet för att ha fler former av avdrag i reparationsbranschen, säger han.

Decemberöverenskommelsens fall har i ett slag förändrat spelplanen i svensk politik. Lätt yrvakna partiledningar försöker nu orientera sig i det nya läget. Sedan uppgörelsen föll i fredags har flera partiledare gjort trevare över blockgränsen i frågor som migrationen och ränteavdragen.

Miljöpartiet vill nu betona sin roll som brobyggaren i svensk politik. I MP-ledningen finns en oro för att Miljöpartiet tappat sin gamla mittenprofil och i väljarnas ögon blivit ännu ett vänsterparti.

– Jag är oroad för den här starka polariseringen som blockpolitiken tvingat fram. Vi behöver en politik med flera nyanser, vi behöver en politik där man faktiskt kan pröva förslag oavsett vem som kommer med dem. Det har varit en av Miljö­partiets uppgifter att säkerställa att det är på det sättet, säger Gustav Fridolin.

De senaste dagarna har en rad erfarna politiker sagt att December­överenskommelsens fall innebär att Sverige i framtiden kommer att behöva majoritetsregeringar, eller åtminstone majoritetssamarbeten. Gustav Fridolin delar den uppfattningen.

– Det normala i västerländska demokratier är att man fattar beslut i majoritet. Det här svåra parlamentariska läget kräver mer än kanske någonsin tidigare att man klarar av att samarbeta brett, säger Gustav Fridolin.

Däremot tror inte språkröret att det är nödvändigt att utvidga rege­ringen den närmaste tiden.

– Det står ingen regeringsombildning på agendan och just nu är det inga partier som knackar på rege­ringens port och vill vara med. Men ska vi lösa de svåra utmaningarna behöver vi vara fler, säger språkröret.

Med en regering som har stöd av mindre än 40 procent av väljarna och utan decemberöverenskommelse väntar långt fler förhandlingar över blockgränsen i svensk politik. En fråga där Miljöpartiet gärna vill agera brobyggare är när det gäller så kallade enkla jobb.

– Vi måste klara av att förändra strukturerna på svensk arbetsmarknad så att det blir lättare att komma in. Jag är ingen anhängare av ett sjätte jobbskatteavdrag, men analysen att vi behöver fler förstajobb, att vi behöver fler vägar in på arbetsmarknaden, den delar jag helt, säger Gustav Fridolin.

Därför vill Fridolin åter börja driva Miljöpartiets gamla krav på avdrag för enklare reparationstjänster, som inte ligger så långt i från förslag som flera allianspartier presenterat det senaste året.

– Vi måste titta på hur vi kan ha fler förstajobb i privat sektor. Miljöpartiet är öppna för att ha fler former av olika avdrag i reparationsbranschen på ett sådant sätt att vi får fler jobb som man kan ha med mindre utbildning och begränsade svenskkunskaper, säger Gustav Fridolin.

Miljöpartiet är inte låst till att just utvidga rutavdraget. Det kan handla om nya avdrag som underlättar för enklare tjänster.

– Vi måste titta på andra sätt att uppnå det som rut faktiskt bidragit med, det är bara att erkänna att det har öppnat fler vägar in på arbetsmarknaden, säger Gustav Fridolin.

Jobbdiskussionen är Miljöpartiets viktigaste inspel i de samtal om migration och etablering som inleds på fredag. Flera borgerliga partier vill ha en mer restriktiv linje och har föreslagit temporära uppehållstillstånd och gränskontroller. Miljöpartiets linje är en annan, men Gustav Fridolin avvisar inte något av förslagen helt.

– Det är inte så man för en politisk diskussion, att man tittar på de andras förslag och kryssar över. Då har man till sist inget att diskutera, säger han.

Fakta.Svårt ­parlamentariskt läge efter KD:s riksting

Decemberöverenskommelsen slöts under julhelgen förra året. Bakgrunden var att regeringens budget fallit efter att SD röstat på Alliansens budget. Därefter aviserade Stefan Löfven att han hade för avsikt att utlysa extraval. Överenskommelsen, som skulle gälla till och med 2022, innebar att en minoritet kunde få i genom sin budget i riksdagen.

Men i fredags röstade Kristdemo­kraternas riksting för att säga upp Decemberöverenskommelsen. Under några dramatiska timmar gjorde även de tre övriga borgerliga partierna klart att uppgörelsen med regeringen är upplöst.

Besluten förändrar den politiska situationen i Sverige. Stefan Löfven kan framöver inte vara säker på att få i genom sin budget. Samtidigt ökar trycket på allianspartierna att samarbeta med regeringen i fler frågor. Det kan också bli mycket ­svårare för Alliansen att bilda ­regering i framtiden.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.