Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

”Frihet på nätet en strid mellan generationer”

Ett FN-beslut om yttrandefrihet på nätet skulle sätta tryck på länder som Kina, men den konkreta effekten är osäker, menar folkrättsexperten Ove Bring. Han anser att frågan om nätfrihet handlar lika mycket om en motsättning mellan generationer som mellan olika länder.

Sverige och USA planerar att inom kort att lägga fram ett förslag i FN om skydd för yttrandefriheten på nätet (läs mer här).

– En FN-resolution skulle skapa uppmärksamhet kring frågan och innebära en påtryckning på länder som Kina där yttrandefriheten inte respekteras och man har teknologi som går ut på att begränsa och övervaka hur folk kommunicerar på nätet, säger Ove Bring, professor emeritus i folkrätt, till DN.se.

Enligt honom kommer Kina och likasinnade länder troligen inte att ändra sin politik på kort sikt. Men det betyder inte att ett FN-beslut vore betydelselöst.

– Det skulle tvinga in de här länderna i en defensiv position som är besvärande för dem och de får betala ett politiskt pris. Jag tycker det är bra att frågan aktualiseras så att det uppstår ett tryck, säger Ove Bring.

Striderna om friheten på nätet ska inte bara ses som motsättningar mellan olika länder i väst och öst eller nord och syd, anser Ove Bring.

– Den arabiska våren visade ju att en ung generation i de länderna ville ha yttrandefrihet. Det är en generationsfråga som går över gränserna, där gamla politiker står mot unga nätanvändare.

En annan dimension som enligt Ove Bring färgar debatten om nätfrihet är en särskild asiatisk samhällssyn som omhuldas i länder som Kina, Singapore och Malaysia.

– Enligt dessa värderingar prioriteras gruppens och folkmajoritetens intresse av ett gott samhällsstyre och välfärd framför individens intresse av yttrandefrihet. Ledare i de här länderna argumenterar öppet för att man har egna asiatiska värderingar och är beredda att ta strid mot västerlandets sätt att framhäva individens rättigheter i alla lägen, säger Ove Bring.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.