Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Fullbokade scheman fick politikerna att rata Metoo-debatten

Christer Nylander, gruppledare för Liberalerna i riksdagen
Christer Nylander, gruppledare för Liberalerna i riksdagen Other: Jessica Gow/TT

Fullbokat i kalendern är den främsta orsaken till att flera manliga politiker uteblev under Metoo-debatten, enligt flera gruppledare i riksdagen. 

– Ledamöterna har fullt upp runt om i landet, säger Christer Nylander, gruppledare för Liberalerna i riksdagen. 

Samtliga riksdagspartier är överens om att Metoo-rörelsen är en viktig fråga. Men när det var Metoo-debatt i riksdag var det bara 18 politiker, varav tre manliga, som deltog.  De manliga politikerna kom från Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Moderaterna. 

Det var Vänsterpartiet som kallade till en debatt i tisdags förra veckan.

Enligt Centerpartiets vice gruppledare Ulrika Carlsson, som själv fanns på plats, var det debattens utformning som gjorde att det dök upp två kvinnliga politiker från Centern.

– Debatten var uppbyggd så att det bara var en från varje parti som stod för partiet. Om debatten hade varit öppen för fler från partierna är jag övertygad om att män också hade deltagit, säger Ulrika Carlson. 

Hon säger att Metoo-frågan är viktig för Centerpartiet och känner en viss besvikelse på mediernas rapportering om hur många och vilka som deltog i debatten. 

– Det viktiga är att debatten hade möjlighet att hållas så att man kunde lyfta upp de här frågorna, säger Ulrika Carlson.

Läs mer: Ewa Stenberg: Ovanlig enighet om att Metoorevolution behövs

Är det inte viktigt att visa sitt engagemang i frågan genom att vara på plats och lyssna? 

– Alla lyssnar på olika sätt. Jag är säker på att mina kolleger gått in och lyssnat i efterhand om man inte hade möjligheten att göra det precis när den hölls, säger Ulrika Carlson. 

Att det bara var 18 politiker som dök upp under debatten är inget konstigt, anser Ulrika Karlson.

– Jag tycker att det är bästa var att man kom fort till stånd och då la man det på en tid när det inte var kammardebatt. Det var därför det inte fanns några ledamöter som var planerade att vara i Stockholm. Så jag tycker inte att det är konstigt, men jag tycker att det är viktigt att alla ledamöter har följt debatten. 

Både Liberalernas gruppledare i riksdagen Christer Nylander och Miljöpartiets vice gruppledare Maria Ferm förklarar männens frånvaro med att de har fullt i kalendern. 

– Ledamöter har fullt upp runt om i landet. Förmodligen är de flesta hemma i sina valdistrikt och gör studiebesök och har andra möten. Det är ofta planerat sedan långt tillbaka, säger Christer Nylander.

I ett mejl till DN skriver Maria Ferm:

”Vår talesperson för jämställdhet deltog i debatten, men troligtvis var åhörarna generellt få eftersom debatten planerades in med kort varsel och genomfördes på en måndag då de flesta ledamöter har åtaganden inplanerade och inte befinner sig i Stockholm.” 

DN har sökt Kristdemokraternas gruppledare Andreas Carlson och Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.