Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Fyra partier under riksdagsspärren

Fyra partier skulle åka ur riksdagen om det vore val i dag. Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet hamnar alla under 4-procentsspärren i senaste DN/­Synovate-mätningen. Enligt Synovates opinionsanalytiker Nicklas Källebring har det aldrig hänt i tidigare mätningar.

För partiledarna Jimmie Åkesson (SD), Göran Hägglund (KD), Maud Olofsson (C) och Lars Ohly (V) är augustimätningen dyster läsning. För fyra av riksdagens åtta partier är risken att åka ur riksdagen överhängande.

Störst är minskningen för Sve­rigedemokraterna, som efter beröm från den norske attentatsmannen Anders Behring Breivik gått från 4,8 till 2,9 procent – en minskning med 1,9 procentenheter. Det motsvarar ett tapp på hela 40 procent av partiets sympatisörer.

Men på Synovate tror Nicklas Källebring att nedgången för SD bara är tillfällig.

– Det är en direkt effekt av dödsskjutningarna på Utøya. Jag kan inte tolka nedgången på något annat sätt.

För Kristdemokraterna fortsätter kräftgången. Stödrösterna från främst Moderaterna, som enligt valforskare räddade partiet från att åka ur riksdagen i valet i fjol, är borta.

KD tappar 1,2 procentenheter sedan förra mätningen och får 3,3 procent. Det är dåliga nyheter för den internt hårt pressade partiledaren Göran Hägglund, vars förtroende ska prövas på nytt på ett riksting i januari. Han är beroende av bättre opinionssiffror än så under hösten för att sitta helt säkert.

– KD har ju en tradition av att ligga lågt i mätningarna mellan valen. När man närmar sig valen så aktiverar sig ”broder 4 procent” och man får stödröster från de andra borgerliga partierna, säger Nicklas Källebring.

För andra gången efter valet i fjol hamnar Centerpartiet under 4-procentsspärren i en Synovatemätning samtidigt som KD. För Maud Olofsson ser politikkarriären ut att sluta med de lägsta opinionssiffrorna under hennes drygt tio år som C-ledare. Partiet får 3,8 procent, den andra Synovatemätningen i rad under riksdagsspärren.

– Vart Centerns siffror tar vägen är skrivet i det blå. Vi vet inte vilken ny politik som ska läggas fast på stämman i slutet av september. Vi vet heller inte vem som ska bli partiledare, säger Nicklas Källebring.

Finns det borgerliga stödröster som skulle kunna rädda Centerpartiet kvar i riksdagen i valet 2014?

– Det vet vi inte. Vi har aldrig varit i en sådan situation tidigare.

Även Vänsterpartiet får inför Lars Ohlys avgång en dyster inledning på opinionshösten. Partiet får 3,7 procent, en minskning med 0,1 procentenheter.

– Läget påminner om Centerpartiets. De har svårt att få genomslag i debatten. Partiet befinner sig i ett vakuum sedan Ohly aviserade sin avgång.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.