Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Gäster flyttar från Grand Hôtel efter galan

Grand Hôtel.
Grand Hôtel. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Flera kunder väljer att flytta sina evenemang från Grand Hôtel i Stockholm. De gör det i protest mot att hotellet hyrt ut lokaler till fredagens omdiskuterade prisgala där Sverigedemokraterna bjudit in andra europeiska politiker.

Först ut var Metro Mode som flyttade ett evenemang som skulle ha hållits på fredagen på Grand Hôtel till Hotell Diplomat.

”Hur kan man inte låta företag bli informerade om den lilla petitessen och låta oss som bolag själva göra ett aktivt val om vi vill vistas under samma tak som Sverigedemokrater och extremister från Europa”, skriver Metro Mode-redaktören Petra Tungården i ett blogginlägg.

Sedan följde Child 10 Award and Summit som är ett möte och en prisgala som uppmärksammar barnrättshjältar. Den skulle ha hållits mellan söndag och tisdag på Grand Hôtel, men flyttas nu till Hotel Haymarket.

– Vi vill tydligt markera vårt avstånd mot konferensen som genomfördes i fredags, säger Sara Damber, vd för Reach for Change som är en av arrangörerna, till Metro.

Filip Odelius, som är marknadschef på Grand Hôtel, har inte möjlighet att prata om specifika bokningar och vilka gäster som bor, eller ska bo, på hotellet.

– Däremot, om frågan gäller avbokningar generellt, så är det självklart jättetråkigt, säger han till TT.

Han berättar att situationen är ny för hotellet.

– Vi har ett jättestort arbete framför oss för att undvika att hamna i en liknande situation igen. Men just nu är det lite för tidigt att säga mer än så.

Hotellet har också fått låga recensioner och kritik på sin Facebooksida på grund av SD-festen.

– Även det som händer på Facebook just nu är en ny situation för oss och vi kommer ägna väldigt mycket tid åt det här framöver, säger Filip Odelius.

Fakta: European freedom awards

Hölls på Grand Hotel i Stockholm fredag den 4 november.

Runt 300–400 gäster var inbjudna, de flesta europeiska politiker. Bland annat kom Nigel Farage, ledare för det EU-fientliga brittiska partiet Ukip. Även senatorer från USA fanns på gästlistan.

Festen finansierades av deltagarna själva och av tankesmedjan IDDE, som är kopplad till EFDD, som är den partigrupp som Sverigedemokraterna tillhör i Europaparlamentet.

Källa: Sverigedemokraterna

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.