Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Geografin färgar Sveriges politiska landskap

Foto: Richard Öhrvall och DN
Sverige är geografiskt strikt uppdelat mellan Socialdemokraterna och Moderaterna - medan de flesta väljare som röstar på Folkpartiet och Miljöpartiet bor i samma tätbefolkade storstadskvarter. Det avslöjar de första kartor som gjorts över landets valdistrikt.

– Tidigare har kommuner varit den minsta geografiska ytan som man kunnat se partiernas fördelning på. Nu kan man se hur partierna fördelar sig på varje vallokal i hela landet, säger statistikern Richard Öhrvall som sammanställt materialet.

Han är statistiker på Statistiska centralbyrån och forskare vid Linnéuniversitetet i Växjö. Men idén att mata in alla 5.668 valdistrikt från valet 2010 har han gjort vid sidan om sin dagliga gärning och publicerat på sin blogg som bland annat handlar om svensk och internationell valstatistik.

När kartorna var klara överraskades han av två saker:

• Den tydliga geografiska uppdelningen av landet mellan de två stora partierna.

– I och för sig visste vi tidigare att Socialdemokraterna är starka i Norrland och Moderaterna i storstäderna. Men jag hade inte väntat mig att uppdelningen var så tydlig, säger Richard Öhrvall.

• Likheten mellan Folkpartiet och Miljöpartet i geografisk koncentration till de inre delarna av storstäderna.

– Båda har en övervikt av välutbildade väljare. Men jag hade ändå väntat mig att Miljöpartiet skulle vara starkare utanför storstäderna.

Kartorna är färgade för alla valdistrikt där de åtta riksdagspartierna var överrepresenterade i riksdagsvalet jämfört med varje partis riksgenomsnitt. I de mest färgade delarna på varje karta har partierna fått minst dubbelt så många väljare som partiets riksgenomsnitt i valet 2010.

De flesta av landets valdistrikt består av mellan 1.000 och 2.000 väljare. I storstäderna utgör de ofta bara ett kvarter, medan det ofta handlar om stora geografiska områden i glesbygden.

 

Här kan du se hur det ser ut i ditt valdistrikt (externa länkar):

Val till riksdagen

Val till landstingsfullmäktige

Val till kommunfullmäktige

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.