Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Gör Dagens Nyheters valkompass

Vet du inte hur du ska rösta i riksdagsvalet eller vill du bara kolla att dina åsikter fortfarande stämmer överens med det parti du tänker rösta på? Då kan en valkompass vara dig till hjälp.

Valkompassen består av ett antal frågor inom en rad områden som du besvarar. Svaren matchas sedan mot det parti du står närmast. Givetvis är svaren helt anonyma.

Kompassen är utformad av tre politiska experter: författaren Christer Isaksson och statsvetare Tommy Möller och Stig-Björn Ljunggren. Experterna väljer ut frågor som väntas bli viktiga i valet och samtidigt särskiljer partierna åt. Dessutom måste det finnas hjärtefrågor från samtliga åtta partier för att skapa balans.

Hur vet jag att Valkompassen är objektiv och att jag inte manipuleras?

– Framför allt genom att vi behandlar alla partier lika. Det är också viktigt med språket och att det inte förekommer några argument, påpekar Christer Isaksson.

– Vi trycker också på att Valkompassen inte talar om hur du ska rösta. Det är bara en vägledning så att du kan leta vidare. Det handlar om viktiga saker men det är också information och underhållning.

En fjärdedel av väljarkåren gör tester som Valkompassen, visar forskning. Alltså när man genom att svara på ett antal frågor får reda på vilket avstånd ens åsikter har till de olika partierna.

– I sex fall av tio stämmer de här testerna med hur människor röstar, säger Henrik Oscarsson, statsvetarprofessor vid Göteborgs universitet.

Om man röstar på det parti som testet visar, eller om testet visar det man röstar på är svårt att veta.

Problemet med den här typen av tester är ofta att det enda som mäts är åsiktsnärhet, alltså vilket parti som ligger närmast personens åsikter, vilket gör att de andra viktiga faktorerna uteblir. Bland annat sådana som tar hänsyn till hur partier och politikerna har skött sig, bedömningen av ekonomiska frågor och ansvarstagande. Därför kan dessa tester inte ge en korrekt bild av vilket parti du borde rösta på.

Valkompassen har uppdaterats med fem nya frågor och innehåller nu totalt 30 frågor. Feministiskt initiativ finns med i kompassen.

Detta är valkompassen

Valkompassen består av 25 påståenden om sakfrågor, där du tar ställning på en fyrgradig skala; instämmer helt, instämmer delvis, delvis emot respektive helt emot.

Du kan även välja att ha ingen åsikt – det är möjligt på maximalt tre frågor.

När du tagit ställning till 25 sakfrågor får du ett resultat som visar vilket av de åtta riksdagspartierna som står dig närmast åsiktsmässigt.

Efter de 25 sakfrågorna kan du välja att ta ställning till ytterligare två, subjektiva delar. Dessa subjektiva parametrar påverkar därefter ditt tidigare resultat.

Valkompassen är framtagen av TT tillsammans med journalisten Christer Isaksson samt statsvetarna Stig-Björn Ljunggren och Tommy Möller. De har granskat partiprogrammen och intervjuat partiföreträdare.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.