Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Göran Persson: Förbjud tiggeri

Göran Persson fanns på plats när Socialdemokraterna höll kongress i Västerås i maj förra året (bilden). I helgen kommer han att tala till partivänner under S-kommundagarna i Örebro.
Göran Persson fanns på plats när Socialdemokraterna höll kongress i Västerås i maj förra året (bilden). I helgen kommer han att tala till partivänner under S-kommundagarna i Örebro. Foto: Henrik Montgomery / TT

Många känner sig trängda av tiggarna på gatorna i svenska städer och orter, säger Göran Persson i en intervju för Svenska Dagbladet. Den förre statsministern (S) vill se ett generellt förbud mot att tigga. Han menar att ”det skapar ingen frihet för en människa att stå på knä på gatan och tigga av andra”.

Persson intar därmed en klart stramare position i frågan än den som förordas av partiet och statsminister Stefan Löfven.

– Jag lutar mig mot de gamla resonemangen om att det inte skapar goda samhällen. Det skapar ingen frihet för en människa att stå på knä på gatan och tigga av andra. Jag fattar inte att vi ska ha det så, säger Göran Persson till tidningen.

Han håller öppet för en kommunal rätt att ge dispens för tiggeri:

– Något sådant skulle man ju kunna tänka sig.

Persson ställer sig helt bakom regeringen Löfvens åtstramning av flyktingpolitiken.

– Det var var helt, helt nödvändigt – men det gjordes alldeles för sent. Jag har förvånats storligen över att man inte gjorde det tidigare, säger Persson, som även kan tänka sig ett ”asyltak” av österrikisk modell, samtidigt som han säger sig vara klar över att detta står i strid med vad som anges i internationella konventioner.

– Vänner av asylrätten måste ju förstå att det finns ett politiskt tryck i EU:s medlemsstater för en stenhård reglering av flyktingströmmen. Det trycket kan bli så starkt att det sopar bort hela asylrätten, säger Göran Persson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.