Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Göran Persson: Trump kommer att avsättas

02:12. Göran Persson om Donald Trump

Göran Persson tror inte Donald Trump kommer att möta USA:s väljare på nytt, presidenten kommer att avsättas. Den tidigare statsministern säger att Republikanernas kongressledamöter kommer att göra sig av med Trump, när de inser att de har ”en galen president” som gör det omöjligt för dem att bli återvalda.

På onsdagskvällen framträdde Persson vid DN:s arrangemang ”DN efter jobbet” på Södra Teatern i Stockholm. Han fick då frågan om det lugn han visade i november, när det stod klart att Donald Trump snuvat demokraten Hillary Clinton på segern i USA-valet, står sig alltjämt. Den tidigare S-ledaren och statsministern ska då ha sagt att ”jag är inte orolig”.

Har du ändrat dig? undrade DN:s Viktor Barth-Kron.

Persson svarade:

– Nej, jag har inte ändrat mig. Jag tror så här:

– Den här mannen, ”he will make America small, again”. Och det kommer inte att tillåtas, det finns så många kontrollpunkter inbyggda i deras författning. Jag sätter ett stort frågetecken för den politik han nu lanserar, att den över huvud taget kan genomföras. Och skulle den genomföras så möter inte han väljarna som president nästa gång, utan det gör någon annan. Jag tror han blir avsatt.

Läs även: Demonstrationsplakaten allt fyndigare – tack vare Donald Trump

Göran Persson påminde om att Donald Trump nu ska driva igenom sin politik med hjälp av kongressen – representanthuset och senaten. När sedan mellanårsvalet följer om två år, då kongressledamöterna ska försöka bli återvalda, blir det problem, enligt Persson.

– De här killarna och tjejerna ser att vi blir inte omvalda därför att vi har en galen president, då kommer de börja på att trycka ut honom, sade Persson, och underströk att ”en fullkomligt normal republikansk konservativ politiker” står redo, som vicepresident, att ta över: Mike Pence.

– Så dom har en president. Jag tror inte att Trump blir kvar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.