Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 21:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/goteborgsmoderat-lamnar-alla-uppdrag-efter-rasistiska-twitterinlagg/

Politik

Göteborgsmoderat lämnar alla uppdrag efter rasistiska twitterinlägg

Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Moderaten Lena Ferm, andra vice ordförande i Göteborgsmoderaternas kretsstyrelse, lämnar alla sina uppdrag på egen begäran. Detta efter att GT kunnat avslöja att hon på sociala medier delat högerextrema budskap.

Rätta artikel

”De flesta invandrare är analfabeter. De kommer inte lösa ett skit..”, skrev Lena Ferm på Twitter tidigare i april i en kommentar till ett inlägg av ett fejkkonto med Annie Lööf som profilbild.

– Jag vill bara säga att det är en fullständigt vansinnigt klumpigt tweet. Jag ångrar den till 100 procent. Jag har plockat bort den, jag menar ingenting av det jag skrev, sa Ferm till GT i samband med avslöjandet.

GT kunde sedan visa på att Ferm även gillat och spridit andra högerextrema budskap på Twitter, vilket ledde till att David Josefsson, moderat distriktsordförande i Göteborg den 12 april uppmanade henne att lämna sina uppdrag. Lena Ferm var förutom andre vice ordförande i Göteborgsmoderaternas kretsstyrelse även ledamot i stadsdelsnämnden Västra Hisingen.

– Det är ett rimligt beslut av Lena Ferm under rådande omständigheter. Hennes agerande på Twitter har inte varit förenligt med moderata värderingar, säger David Josefsson i ett uttalande till GT.

I ett inlägg på Facebook
hänvisar Lena Ferm till sin hälsa som anledning till beslutet.

”Jag lämnar inte med flaggan i topp. Det är en sorgens dag att tvingas fatta detta beslut, då jag anser att jag, efter en 18 år lång och trogen tjänst inom Moderaterna, inte gjort mig förtjänt av den häxjakt som nu förs emot mig”, skriver Ferm i inlägget, enligt GT.