Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Gotland säger nej till försvarets skjutfält

Övning med stridsvagn på Tofta skjutfält på Gotland 2017. Arkivbild.
Övning med stridsvagn på Tofta skjutfält på Gotland 2017. Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT

Kungen och statsministern återinvigde i maj Gotlands regemente. Men nu säger lokalpolitikerna nej till att förbandet ska kunna använda hela Tofta skjutfält söder om Visby. Regionen ”godtar” inte att läget i omvärlden försämrats, utan försvaret borde kunna öva någon annanstans i Sverige.

I dag kan Försvarsmakten endast öva och skjuta på halva delen av Tofta skjutfält. Detta enligt ett tillstånd som söktes 2008 för att det lätt beväpnade hemvärnet. Sedan dess har säkerhetsläget försämrats och Försvarsmakten har i flera år varit oense med kommunen om att få utnyttja hela skjutfältet.

Riksdagens försvarsbeslut 2015 innebar att Gotland återmilitariserades med ett pansarförband i Tofta. Så sent som 21 maj i år återinvigdes Gotlands regemente P 18 av kung Carl Gustaf i närvaro av statsminister Stefan Löfven (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S). 

Men på onsdagen gick regeringens egna partivänner på Gotland emot Försvarsmaktens ansökan om att kunna utnyttja skjutfältet i upp till 220 dagar per år. Efter votering med röstsiffrorna 8-2 (där 5 avstod) blev det nej från regionen där (S) är största parti. De tre borgerliga partierna (M), (C) och (L) reserverade sig mot beslutet.

”Region Gotland anser, efter avvägning mot andra allmänna och enskilda intressen, att den ansökta verksamheten inte ryms inom Tofta skjutfält”, står det i beslutet.  Om tillstånd ändå skulle ges så kräver regionen totalt femton olika inskränkningar av försvarets verksamhet. 

I tjänstemännens underlag till beslutet finns flera märkliga formuleringar. Regionen kan inte ”utan vidare godta att” ett sämre omvärldsläge kräver skjutövningar med de olägenheter de medför. Det antyds att ”andra platser i landet” vore ”bättre lämpade”.

 – Frågan är inte för eller emot Försvarsmakten, eller för eller emot Tofta skjutfält. Det handlar om vilken påverkan övningsverksamheten ska få ha på de omgivande områdena, som ligger i Gotlands mest expansiva del, säger styrelsens viceordförande Filip Reinhag (S). 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.