Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Gotland stoppar och Karlshamn bromsar planer för rysk gasledning

01:08. Regeringen anser att en uthyrning av svenska hamnar till den ryska gasledningen Nord Stream 2 påverkar svenskt försvar negativt. Det framkom vid ett möte mellan utrikesminister Margot Wallström och försvarsminister Peter Hultqvist och S-ledningarna för Region Gotland och Karlshamns kommun på tisdagen.

Region Gotland säger nej till att hyra ut hamnen i Slite till det ryska gasledningsbolaget Nord Stream 2. Samtidigt bromsar Karlshamns kommun sina redan igångsatta planer. Beskeden på onsdagen välkomnas av försvarsminister Peter Hultqvist (S). ”Det är tillfredställande”, säger han till DN.

Regeringen får formellt inte lägga sig i det kommunala självstyret. Men en tydlig markering gjordes i tisdags kväll när de berörda kommunernas ledande politiker vid ett möte på utrikesdepartementet fick ta del av hemligstämplad information om varför Försvarsmakten inte anser att hamnarna i Karlshamn och Slite på Gotland borde upplåtas till lagring och lastning av rören till gasledningsprojektet Nord Stream 2.

På onsdagsmorgonen höll arbetsutskottet i kommunstyrelsen i Karlshamn - där Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna styr i majoritet - ett informationsmöte.

– Jag och kommundirektören har informerat utifrån UD-besöket och berättat det vi har kunnat berätta. Sedan har jag haft ett möte med hamnens ordförande och kommundirektören ska ha ett möte med hamnens vd i eftermiddag där vi ber dem bromsa upp processen med anledning av den information vi fick i går, så att vi får lite rådrum och möjligheter att diskutera, säger Per-Ola Mattsson till DN.

Tidigare har han sagt att den redan igångsatta processen att det kommunala hamnbolaget ska hyra ut mark till gasledningsprojektet måste stoppas med ett beslut i kommunfullmäktige på måndag. Men den tidsplanen gäller inte längre i Blekingekommunen.

– Vi ber i stället hamnen att bromsa processen. Därmed behöver vi inte gå in med ett fullmäktigebeslut nu, säger Per-Ola Mattsson.

Ett sådant beslut skjuts upp till nästa ordinarie kommunfullmäktigemöte i februari. Samma månad ska Region Gotland ta ställning till frågan om en uthyrning av hamnen i Slite.

– Vi gör så, nu när vi fått sova på saken, säger Per-Ola Mattsson.

Är det för att ni ska vara samkörda i tiden?

– Ja,

Men är det inte svårt att argumentera och informera när ni inte får berätta om vilken information ni fått?

– Självklart är det svårt. Men vi informerade så mycket vi kunde.

När det gäller kompensation för de 100 miljoner kronor i uteblivna intäkter som ett stopp för affären skulle innebära för hamnbolaget i Karlshamn nämnde utrikesminister Margot Wallström på UD-mötet infrastruktur och högskoleplatser.

– Vi fick konkreta inga löften. Men det är sådant som det skulle kunna bli tal om, säger Per-Ola Mattsson.

På onsdagen sammanträder Region Gotlands regionstyrelse där Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har egen majoritet. Då ska planerna på att hyra ut en kaj i Slite till den ryska gasledningen ska diskuteras. Enligt den ursprungliga planeringen skulle det första beslutet fattas i tekniska nämnden på torsdagen.

Men i ett sms-svar till DN säger tekniska nämndens ordförande Tommy Gardell (S):

– Björn Jansson har informerat på regionstyrelsen i dag. Tekniska nämnden fattar beslut i morgon att inte upplåta hamnen till Nord Stream.

För Gotlands del skulle intäkterna för en uthyrning till Nord Stream 2 ha  uppgått till mellan 25 och 50 miljoner kronor till en kommunkassa som tyngs av stora kostnader för sjukvård och socialtjänst.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) är nöjd med kommunernas besked.
– Det är tillfredställande. Det var väldigt viktigt att vi kunde föra de här resonemangen på det fina sätt som det blev. Det var en seriös och allvarlig diskussion, säger Peter Hultqvist till DN.
Kan försvarsdepartementet på något sätt kompensera de förlorade inkomsterna?

– Det vi fört resonemang om är åtgärder som har med tillväxt och regional utveckling att göra. Det är inte ekonomisk kompensation, och vad det kan komma att innebära måste vi föra ytterligare resonemang om senare. Vi kommer att träffas igen, och får återkomma när det är dags. Vi har ju tidigare beslutat om stridsgruppen på Gotland med 300 soldatarbeten. Det är inte fy skam.

Läs mer: Ewa Stenberg: Svenska hamnar kommer inte att kunna användas av Nord Stream

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.